Belföld

Több mint gyerekjáték

Végérvényesen lezárult az a korszak, mikor a játékgyűjtés nosztalgikus szórakozás volt csupán. Egy-egy megőrzött plüssmackó vagy kisvasút most már nemcsak csemetéink polcán szaporíthatja a játékok számát, hanem komoly befektetés lehet még Magyarországon is.

Több mint gyerekjáték 1Nemrégiben sok angol szülő figyelme hirtelen gyermekének játékaira irányult: egy Németországban gyártott Steiff mackó, amely a 80-as évek végén 30 ezer forintnak megfelelő német márkát ért, több mint 200 százalékos haszonnal, azaz átszámítva közel százezer forintért cserélt gazdát az Egyesült Királyságban.

Hogyan kezdjünk bele?• Megfelelő hozzáállás:

ne felejtsük el, hogy a játékokkal, mint bármilyen más antikvitással, együtt fogunk élni! Éppen ezért olyanokat válasszunk, amelyek örömet okoznak nekünk, és ne csak befektetési szempontok vezéreljenek minket a vásárlásnál.

Kutatni, kutatni, kutatni: ahhoz, hogy kiismerjük magunkat az antik játékok világában, gyakran kell forgatni a szakirodalmat, nézni a hirdetéseket az újságokban, kiállításokra, vásárokra járni, és folyamatos kapcsolatot kell tartani a helyi kereskedőkkel, gyűjtőkkel.

Specializálódjunk: ne kezdjünk el gyűjteni mindenféle játékot! Jobban járunk, ha egy területre koncentráljuk gyűjtési szenvedélyünket, és az adott téma szakértőivé válunk.

Vegyük a legjobbat: befektetésünk értékét leginkább úgy növelhetjük, ha csak olyan játékokat vásárolunk, melyeknek állapota és ritkasága indokolja az érte kért árat. Lehetőleg kifogástalan állapotú játékokat keressünk.

Veszély: a játékgyűjtés élvezetes tevékenység és jó befektetés lehet, de ne felejtsük, hogy ha túlzásba visszük, könnyen szenvedélybetegséggé válhat!

A játékgyűjtés ma már igen népszerű, komoly hasznot ígérő befektetés és szenvedély szerte az egész világon. Az Egyesült Államokban a hatvanas évek közepén alakultak meg azok a nagy társaságok (Amerikai Kisvasútgyűjtők Szervezete, Amerikai Antikjátékgyűjtők Szervezete) amelyek az ágazat üttörő mozgalmaivá váltak. A folyamatos növekedés a nyolcvanas évek vége felé érte el csúcspontját, amit jól jellemez az 1988-ban a Perelman Játékmúzeumban megtartott árverés. Az ötezer darabból álló gyűjtemény összesen több mint 5 millió dollárért kelt el.

A 90-es évek elején némileg visszaesett a kereslet az antik játékok iránt, ez pedig visszafogta a már-már féktelennek tűnő lendületet, és jótékony hatást gyakorolt az árakra is. Az utóbbi években azonban a játék ismét bekerült az öt legszívesebben gyűjtött tárgy közé.

Tanulólecke kezdőknek

Arra azonban figyelnünk kell: nem minden játék értékes befektetés egyúttal! Az 1980-ban még csupán 30 angol fontba kerülő Batmobil – Batman autója – ma már közel 300 fontot ér, ez azonban nem jelenti azt, hogy a gyermekünk szobájában fellelhető játékokból később csemeténk egyetemi tandíjra is futja majd.

Az egyik legfontosabb szempont a kiválasztásnál a ritkaság és az egyediség. Nem érdemes tehát felvásárolnunk a magyar piacot is elárasztó Harry Potter figurákat, hiszen nem valószínű, hogy azok valaha is túllépik a játék és a befektetés között nehezen felfedezhető határvonalat. Egyszerűen azért, mert sok van belőlük.

Több mint gyerekjáték 2A kezdőknek szóló tanácsadások szerint először a padláson és az eldugott sarkokban érdemes kutakodni. Ha egy érdekesnek, esetleg értékesnek tűnő antik darabra bukkan az ember, akkor sem árt az óvatosság. Először is bölcs dolog nem nekiugrani a kincs letisztogatásának, hiszen az avatatlan kéz könnyen megsértheti az évek folyamán érzékennyé vált felületeket.

Az érték felbecsüléséhez több helyre is fordulhatunk. Léteznek különböző, erre a célra készített segítő táblázatok, és egyes, játékaukcióval is foglalkozó árverező cégek ugyancsak vállalnak értékbecslést, akár e-mail-en elküldött fénykép alapján is. Persze, ha igazán szakértőivé akarunk válni a piacnak, legjobb, ha alaposan tanulmányozzuk az újságok hirdetéseit, és hasznos lehet körbenézni a világhálón, akár több helyen is.

Ahol számít a külcsín

Több mint gyerekjáték 3Talán nem is gondolnánk, hogy a befektetések ezen különös csoportjánál mennyit számít a csomagolás. Ha egy régi játék mellé előkerül az eredeti csomagolás is, az olyan, mint a totón a tizennegyedik, a plusz egyes találat. Lefordítva a számok nyelvére: akár háromszorosára is növelheti a játék értékét.

Attól se riadjunk vissza, ha már egy kicsit elrongyolódott a doboz vagy csupán egy sérült részét sikerült előkeríteni, hiszen a feltüntetett gyártási év, vagy bármilyen információ fontos lehet. Arról nem is beszélve, hogy a csomagoláson gyakran előforduló különböző képek, grafikák mint korrajzok komoly litográfiai értéket jelentenek.

Hazai pálya

A honi játékgyűjtők még egy ideig nem számíthatnak olyan felpezsdült piacra és kialakult szervezeti háttérre, mint tengerentúli kollégáik, de a fejlődés iránya biztató és egyre több lehetőséggel kecsegtet. Ebben komoly szerepe van az Első Budai Árverezőháznak, mely öt éve folyamatosan foglalkozik a régiségek eme speciális csoportjával. Az évente megrendezett egy-két nagy játékaukció kiemelkedő eseménynek számít a komoly gyűjtők körében. Néhány évvel ezelőtt például 220 ezer forintért kelt el egy 1881-ben gyártott, korhűen felöltöztetett francia baba.

Az utóbbi évek legérdekesebb tételei az Első Budai
Árverezőház játékaukcióiból
Tétel leírás
Kikiáltási ár
Leütési ár
Bähr & Pröschild 1881, csukott szájú francia baba, 42
cm., cipője eredeti, ruhaanyag korabeli öltöztetve.
220000
220000
Schuco Examico 4001, felhúzható lemezautó.
15000
26000
GAMA tank (óraműves, tűzköves, szikrázó).
12000
28000
Märklin vasútállomás.
15000
22000
Rongy bohóclány a 30-as évekből.
1600
2000
Játékmackó 1943-ból.
6000
13000
Majong kínai társasjáték, eredeti dobozában, a doboz repedt.
10000
19000
Merklin vonat ( mozdony, szeneskocsi, 2 db személykocsi).
18000
20000
Játékvár fából, 1944-bõl.
16000
16000

Nem szabad azonban megfeledkezni az “amatőr” gyűjtőkről sem, akik továbbra is a bolhapiacok köré csoportosulnak. Váradi András, lelkes játékgyűjtő szerint – aki mellesleg főállásban biokémikus – elsősorban az Ecseri úti piacra érdemes szombatonként kisétálni, ahol a legtöbb régi játék az 1920-as években, Németországban gyártott úgynevezett fémlemezjátékok csoportjába tartozik.

Külön jellemzője még a hazai kínálatnak, hogy ritkaságnak számítanak az olyan magyar ötlet alapján magyar gyárban készült játékok, mint például az egyesek számára még ma is emlékezetes “3 korcsolyázó pingvin”. Miután a mai gyerekeknek szóló játékpiacot ellepik a külföldi termékek, nem nehéz levonni azt a következtetést, hogy a pingvinek és barátaik rövidesen igen értékes relikviákká válhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik