Belföld

Európai civil szervezetek elhatárolódtak a dél-afrikai rasszizmus elleni civil fórum zárónyilatkozatától

Húsz európai ország több mint 36 civil szervezete elhatárolta magát az ENSZ Rasszizmus elleni világkonferenciáját megelőző civil szervezetek találkozója (NGO Forum) alkalmával állítólagosan elfogadott Nyilatkozattól.

Az ENSZ rasszizmus, faji megkülönböztetés, idegengyűlölet és intolerancia ellen Dél-Afrikában tartott világkonferenciáját megelőző civil szervezetek konferenciája (NGO Forum) eredményeként elfogadott Nyilatkozattól határolta el magát számos európai civil szervezet tegnap Durbanben. A 20 országból (köztük Közép- és Kelet-Európából, illetve Észak-Európából) érkezett több mint 35 civil szervezet elfogadhatatlannak tartja az NGO Forum Nyilatkozatát. A tiltakozáshoz több közép-európai Helsinki Bizottság, köztük a Magyar Helsinki Bizottság is csatlakozott.

Az aláíró civil szervezetek kifogásai összefoglalva az alábbiak:
– Az NGO Forum Nyilatkozatának szövegezése és elfogadása során számos eljárási hiba történt, amely átláthatatlanná és nem demokratikussá tette ezt a folyamatot. Ezért a Nyilatkozat nem tekinthető egy konszenzusos folyamat eredményeként elfogadott dokumentumnak.
– A Nyilatkozat elfogadhatatlan gondolatokat és szóhasználatot tartalmaz.
– A “Palesztina” fejezet nyelvezete és az “Antiszemitizmus” fejezet nyelvezetének szándékos eltorzítása egyértelműen intoleráns és ellentétes a rasszizmus elleni világkonferencia céljával és szellemével.

Az NGO Forum fenti problémái mellett különösen felháborítónak tartják a tiltakozás aláírói, hogy a civil szervezetek találkozóját lezáró ceremónia alkalmával Fidel Castro több mint két órás beszédét kellett végighallgatniuk – a világ egyik legrosszabb diktátorát, aki elhíresült az emberi jogok durva és tömeges megsértéséről.

A tiltakozást aláíró civil szervezetek a fentiek ellenére fenntartják, hogy a nemzetközi civil közösségnek folytatnia kell a Világkonferencia és az NGO Forum előkészítése során kialakult pozitív folyamatokat a rasszizmus leküzdése érdekében.

Budapest, 2001. szeptember 4.

A tiltakozó nyilatkozat angol nyelvű teljes szövege a Magyar Helsinki Bizottságtól (tel: 321-4323, 321-4327) megszerezhető

Ajánlott videó

Olvasói sztorik