Belföld

Ismét emelkedik az olaj ára – bővített kiadás

A világpiacon drágul a kőolaj, az OPEC pedig várhatóan nem növeli a kitermelést, így további árcsökkenések hiányában hamarosan várható a benzinforgalmazók reakciója is. Összefoglaló az elmúlt napok eseményeiről.

Ismét emelkedik az olaj ára – bővített kiadás 1Pénteken kisebb technikai korrekcióban drágult a kőolaj a szabadpiacon, a csütörtöki nagy visszaesés után, amelyet a benzin olcsóbbodása okozott. A benzin, miután ára ismét rekordmagasra szökött, gyors profitkivétel miatt csütörtökön újra kevesebbet ért. Pénteken a NYMEX-en rövidített nyitvatartás van érvényben a Memorial Day ünnepnap miatt.

Közép-európai idő szerint péntek reggel hordónként 28,43 dollár volt – a csütörtök reggeli 29,54 dollár helyett – a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate könnyűolajfajta júliusi szállításra a New York-i árutőzsde (NYMEX) folytatódó szingapúri elektronikus jegyzésében. Ez 2 centtel drágább a csütörtöki New York-i zárónál. Csütörtökön 28,41 dolláron végzett a legközelebbi kontraktus New Yorkban, 1,17 dollárral olcsóbban, mint szerdán. Szerdán 42 centtel, kedden 26 centtel, hétfőn pedig 8 centtel olcsóbbodott, miután múlt pénteken 1,13 dollárral drágult a júliusi szállítás New Yorkban. A következő, augusztusi határidő hordónként 28,60 dollár volt péntek reggel a NYMEX szingapúri jegyzésében, ugyanannyi, mint a csütörtöki New York-i záróértéke. Csütörtökön 1,10 dollárral, szerdán 36 centtel olcsóbbodott a következő határidő.

Az európai szabadpiaci referenciatípus, az északi-tengeri Brent könnyűolaj júliusi szállításra hordónként 28,53 dolláron végzett csütörtökön a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE), 71 centtel olcsóbban, mint szerdán. Szerdán 12 centtel, kedden 6 centtel olcsóbbodott, hétfőn viszont 3 centtel drágult, miután múlt pénteken is drágult 93 centtel a júliusi kontraktus Londonban. A következő, augusztusi határidő 27,53 dolláron zárt csütörtökön, 86 centtel olcsóbban, mint szerdán. Szerdán 7 centtel, kedden 24 centtel, hétfőn 1 centtel olcsóbbodott, miután múlt pénteken 95 centtel drágult az augusztusi határidő.

Az OPEC, Ali Rodriguez-Araque főtitkár szerint, a június 5-re kitűzött miniszteri értekezletén nem emeli meg a kitermelési kvótát, mivel úgy ítéli meg, hogy a kőolaj árát nem olajhiány, hanem az amerikai piacon benzinből és dízelből mutatkozó hiány hajtja fel. Az olajtermelő országok szervezetének főtitkára a Kurier című bécsi lap pénteki számában nyilatkozott így, és ehhez a lap hozzáfűzte: ha nem emelik az összkvótát, akkor csekély a remény az olajárak csökkenésére és ezzel a nemzetközi konjunktúra tehermentesítésére. A 11 országot tömörítő szervezet jelenleg 3,46 millió tonna nyersolajat termel ki naponta, és ez megítélése szerint elegendő a kereslet fedezésére. A főtitkár szerint emellett szól az is, hogy azok az olajtermelő országok, amelyek nem tagjai az OPEC-nek – Norvégia, Mexikó és Oroszország – az év végéig 50 millió tonnával növelik kitermelésüket tavalyhoz képest, miközben a világ fogyasztása idén 60 millió tonnával nő. Rodriguez-Araque kifejtette: a nyersolaj árát visszacsatolásként az amerikai piacon benzinből és dízelből mutatkozó hiány nyomja felfelé, mert az Egyesült Államokban éves szinten a jelenleginél 135 millió tonnával többb olaj finomításához és feldolgozásához szükséges kapacitás hiányzik, és ezért növekszik a külföldi üzemanyagimport. A főtitkár szerint 60-80 százalékban ez drágítja a nyersolajat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik