Belföld

Teszt: a legkisebb digitális kamera

E heti tesztünkben bemutatjuk a legkisebb digitális kamerát, ötletet adunk, hogyan varázsoljon számítógépéből házimozit, valamint foglalkozunk az Ericsson T20-as mobiltelefonjával is.

Teszt: a legkisebb digitális kamera 1Canon MV3

A Canon MV3 a piacon lévő legkisebb digitális kamera. A tenyérnyi gépezet mérete 48x106x86 mm és mindössze 390 g. A szerkezet összezsugorodott, de a képminőség kiváló. Az álló könyv formájú MV3 sorozatban minden fő funkció megtalálható, kiegészülve a legújabban kifejlesztett szuperkicsi Canon lencsékkel. A metál színű, vékony akkumulátorral ellátott kamerán kézre álló, könnyen kezelhető gombok találhatók.

Adatok:

Canon MV3

Gyártó: Canon

Webcím: http://www.canon.hu

Ár: 578 000 Ft

Szolgáltatások: Távirányító

Önkioldó funkció

Digitális effektek (Autofade, Wipe, Begördülés, Mozaik fade)

Automata expozíciós beállítások

16:9-es felvétel

Értékelés: A kamera az abszolút csúcstechnológiát képviseli és a legújabb újításokat tartalmazza. Mérete és széles funkcionalitása miatt meglehetősen drága kamera. Ideális választás azonban középhaladó és lelkes filmeseknek, illetve azoknak, akik adnak a kiváló képi és hanghatásokra.

Kezelhetőség: 5

Felépítés: 5

Teljesítmény: 5

Szolgáltatások: 4

Ár/teljesítmény: 3

Átlag: 4

A camcorder az állóképeket akár a mini DV kazettára, akár a mellékelt 8 MB-os memóriakártyára is rögzíteni tudja. A kazettára vett mozgófelvételek kombinálhatók a kártyán lévő állóképekkel, amiből 78 normál vagy 43 finom felbontású kép tárolható. A 10x-es optikai zoom megnövelhető digitálisan 40x-esre. Progresszív letapogatású üzemmódban a kamera képről képre olvassa be az információkat (25 kép/mp), így élesebb állóképeket ad. Nincs elszalasztott pillanat, a filmről bármikor állókép készíthető.

A nagy felbontású, több irányban elforgatható LCD kijelző képe tiszta és éles. Itt kapunk információt a hátralévő szalagmennyiségről és az akkumulátor kapacitásáról. Aki személyessé tenné filmjét, a kamera segítségével utóhangosíthatja felvételét, kicserélheti a szöveget, narrátorként alábeszélhet, vagy zenét keverhet alá.

Teszt: a legkisebb digitális kamera 2Creative Labs PC-DVD Encore 12x Infra DVD KIT

Aligha élheti át otthon a mozi hangulatát, ha PC-je csak 15 colos monitorral és recsegő hangszórókkal van felszerelve. A Creative Labs szakemberei sokat tettek azért, hogy a multimédia, majd a videó a PC-n egyre jobb minőségű legyen.

Tulajdonságok:

CREATIVE LABS PC-DVD

ENCORE 12× INFRA

Gyártó: Creative Labs

Ára: 43 000 Ft

Honlap: http://www.creative.com

Rendszerkövetelmények: Windows 98

166 MHz-es processzor

16 MB memória

2 MB grafikus kártya

Hangkártya

Tartalék PCI aljzat

Jellemzők: 12x DVD-meghajtó, 40x CD-ROM

DXr3 hardver-dekóderkártya

Infravörös távirányító

Tévén is nézhetők a filmek

Normál hangzás PC-hangkártyával

Digitális hangzás DXr3-as kártyával

Értékelés: Ez a bővítőegység-csomag már felveszi a versenyt az önálló DVD-lejátszókkal, még akkor is, ha kicsit nehézkes telepíteni.

Kezelhetőség: 3

Felépítés: 4

Teljesítmény: 4

Szolgáltatások: 5

Ár/ Érték arány: 4

Összesen: 4

A doboz kinyitása után ne rémüljön meg a kábelek garmadájától. Gondos leltár után rájön, hogy minden egyes drót fontos, és úgy jó, ahogy van: egy 12-szeres sebességű DVD-ROM-meghajtót találunk egy PCI bővítőkártya kíséretében, mely dekóderként funkcionál. Ez a jelátalakító segít a DVD-n tárolt információt képpé, illetve hanggá változtatni, némileg tehermentesíti a processzort. A dekódoló kártya lehetővé teszi, hogy tévénket a PC-re csatlakoztathassuk, és úgy nézzük a filmeket.

A mellékelt útmutató segítségével lépésről lépésre nyomon követhetjük az összeszerelés fázisait. Egészen könnyű elboldogulni a dologgal, a szoftvertelepítési résznél viszont eléggé szűkmarkúak a tanácsok osztogatásával.

Mihelyt behelyeztük a DVD-t a meghajtóba, automatikusan elindul a lejátszás. Hála a kártyának, teljesen hiányoznak a szaggatott képsorok és színtelen hangok, melyek annyira jellemzőek voltak azokra a lejátszókra, melyeket nem támogatott meg egy erős PC. A hab a tortán mégiscsak a távirányító, melynek kényelmi szempontjait, úgy gondoljuk, nem is szükséges ecsetelni.

Teszt: a legkisebb digitális kamera 3Ericsson T20

A svéd gyártó legújabb modellje az Ericsson T28s hagyományait követi, ami biztató annak ismeretében, hogy a T28s megjelenése idején csúcskészüléknek számított, és még ma sem tartozik a legolcsóbb készülékek közé. Fiatalos, modern formájával sok szívet rabul ejt majd, ehhez pedig gazdag szolgáltatásválaszték és kedvező ár párosul.

Adatok:

Ericsson T20s

Mobiltelefon

Gyártó: Ericsson, http://www.ericsson.hu

Ár: 19 900 Ft

Szolgáltatások: Rezgő hívásjelzés

WAP

Internetidő mutatása

Hangvezérlés

Lítiumion akku

200 óra készenléti idő

Értékelés: Gazdag szolgáltatások mellett sajnos nagy hiba a kis kijelző.

Kezelhetőség: 3

Szolgáltatások: 5

Teljesítmény: 5

Ár/érték arány: 4

Összesen: 4

A menüben nyilakkal lehet navigálni, és az egyes menüpontokba a yes gombbal lehet be-, illetve a no gombbal lehet kilépni. Végre találni a készülékben saját memóriát, 100 hely áll a rendelkezésére, ha betelt volna a SIM kártya memóriája.

A környezethez szabható profilok és a hívócsoportok segítségével szelektálhatók a bejövő hívások. A hívások egy része hangparanccsal is indítható. A rezgő hívásjelzés, az óra és az ébresztő sem maradt ki a telefonból. Ha ahhoz van kedve, az internetidőt is figyelheti a telefonon.

Sajnos a kijelző mérete továbbra is kicsi, és a felbontása is elmarad a mai átlagtól. Ez meglehetősen értelmetlenné teszi a beépített WAP-böngészőt. Nem tudni, hogy az Ericsson mérnökei miért ragaszkodnak a kis kijelzőhöz, pedig a nagyobb “tévé” sokkal kezelhetőbb menü kialakítására is lehetőséget adna.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik