Belföld

Adóbevallás: sok a hiba és a késés

Az idei adóbevallási szezon pikantériáját az adta, hogy még az APEH internetes oldaláról letölthető program is hibásnak bizonyult. Az adózók hibái jócskán hátráltatják a visszafizetéseket.

Adóbevallás: sok a hiba és a késés 1Az adóhivatal által becsült 4,3 millió adózó közül természetesen nem mindenkinek február és március volt a határidő. A társasági adózók május 31-éig még ráérnek benyújtani a múlt évről szóló mérlegüket az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnak (APEH).

Március 23-áig azonban csupán egymillió 245 ezer személyi jövedelemadó nyilatkozat érkezett be, az elmaradás tehát jelentős. A pontos szám megállapítására csak akkor lesz lehetősége az APEH-nak, miután a már beérkezett adóbevallásokat feldolgozták.

Az adószakértő válaszolAdóügyekben kérdezze a FigyelőNet szakértőjét!

Dr. Szabó Tibor válaszol >>

A február 15-ei határidővel egyéni vállalkozói bevallásból 342 ezer beérkezését regisztrálta az adóhivatal. A vállalkozók csaknem fele nyilatkozott úgy, hogy nincs olyan kötelezettsége, ami miatt a 0007-es számú bevallást (államháztartással szembeni kötelezettségek) be kellett volna nyújtania.

A gazdálkodó szervezetek (0003-as kódszámú) dokumentumaiból mindezidáig 368 ezer darabot vettek nyilvántartásba. Ezek beadási határideje egyébként ugyancsak február 15. volt.

Haladék az árvízkárosultaknakCsak az árvízben érintetteknek ad haladékot az adóhivatal. Ők az akadályoztatás megszűnésétől számított 15. napig fizethetik be az adót anélkül, hogy a késedelemért megbírságolnák őket. Azoknak, akik az áradásos területen laknak, nem kell igazolást benyújtaniuk a késés miatt, mert a dokumentumok beérkezését nem automatikus rendszer érzékeli, mint az átutalásokét, hanem a hivatal “árvízi listája” alapján leválogatják. De amikor az APEH a pénzbefizetésekkor kiküldi az adófolyószámláról szóló egyenleget, a gépileg automatikusan felrótt késedelmi pótlék jogtalanságát már hivatalosan igazolni kell.

Az ügyfélszolgálatok:



• Nyíregyháza, Vörösmarty tér 7. Tel.: (42) 312-177

• Fehérgyarmat, Kossuth tér 38. Tel.: (44) 510-027 vagy -028

• Kisvárda, Bocskai u. 34. Tel.: (45) 415-180

• Mátészalka, Zöldfa u. 3/a Tel.: (44) 310-944

Késésért büntetés jár

Meglehetősen drága mulatság, ha valaki feledékeny volt: maximum 100 ezer forintig terjedő mulasztásos pénzbírsággal sújthatók ugyanis azok, akik késve vagy egyáltalán nem adják be adóbevallásukat, illetve nem fizetik be adójukat. A bevallási kötelezettség alól ráadásul nem mentesít, ha valaki nem kapta meg az ilyenkor szokásos dokumentumokat, ezek ugyanis a hivatal kirendeltségein beszerezhetők.

Ha valaki most kap észbe, nem árt, ha siet a bevallás elkészítésével, az óra ugyanis ketyeg, a percdíjak pedig magasak. A határidő lejártát követően 15 napon belül a befizetett adó 5 százalékának, 30 napon belül 20 százalékának, 30 napon túl pedig 30 százalékának megfelelő összeg a büntetés. A határidőn túli folyósításokat az illetékes megyei, illetve a fővárosi igazgatóság kizárólag határozattal büntetheti.

Adóvisszatérítések

A befizetett adóból eddig 239 ezren kértek visszatérítést, összesen 6,2 milliárd forint értékben. Egy-egy igénylőnek átlagosan 26 ezer forint adóelőleget fizetett vissza a hivatal, és mindössze 40 esetben lépték át a 30 napos visszautalási határidőt.

További 46 ezer ügyfél vár még a visszatérítésre, ám egyelőre hiába, ők ugyanis sem címet, sem bankszámlaszámot nem adtak meg a pénz kiutalásához. 30 ezren elfelejtettek nyilatkozni köztartozásaikról, ennek hiányában viszont nem utalhat az adóhivatal.

A hibának az APEH szerint elsősorban az átalakított formanyomtatvány az oka. Bár a hivatal a bevallás egyszerűsítését ígérte korábban, sok adózó panaszkodott arról, hogy az idei nyomtatvány még a tavalyinál is bonyolultabb volt.

Versenyben az idővelA nagy szoftvercégek hosszú tesztelési időt hagynak fejlesztés alatt álló programjaiknak, csakhogy ezt az adóhatóság üzemeltetési osztálya nem engedheti meg magának. A parlament törvényhozási menetrendje miatt ugyanis csupán 2-3 hét áll rendelkezésre a formulakitöltő alkalmazások programozására. Ez a 2000. év karácsonyát követően is így történt, csoda, hogy januárban 20-ától egyáltalán már elérhetővé váltak a programok az intézmény weboldalain.

Még az APEH is elhibázta

Az idei bevallási szezon újdonsága volt, hogy az APEH internetes oldalán is ki lehetett tölteni a személyi jövedelemadó bevallási ívét, itt még számítási segítséget is kaptak a felhasználók. A program azonban hibás volt.

Tesztelési idő híján az első verziónak többek között a nyomtatási lehetőségei még hiányosak voltak, mert az adószámból egy számjegyet lecsípve rövidebbet nyomtatott. Erre persze a felhasználók hívták fel az APEH figyelmét.

A javított verzió már nem okozott különösebb problémát a dokumentumot kitöltők többségénél. Az összetettebb jogállásúak esetében azonban még mindig rosszul kezelte az egyes tételeket.

Február első felére már ezt is korrigálták. A program hibájából adódó következményekért az APEH vállalja a felelősséget.

A fejlesztők szerint a társasági adókötelezettek májusi ügyintézésénél már nem várhatók nagyobb fennakadások, hiszen az e célra kifejlesztett programokat tavaly is használták. Az internetes nyomtatványkitöltés még a hibák ellenére is igen népszerű volt, idén 23 ezren adtak le a letöltött programok segítségével készített íveket.

A tavalyihoz képest gyökeres átalakítást végeztek a formanyomtatványokon. A legfontosabb változtatás, hogy a nyomtatvány végéről az elejére kerültek a visszaigénylésre vonatkozó pontok. Emiatt sokan elfelejtik megjelölni, hogy milyen címre vagy bankszámlaszámra kérik vissza az összeget. Ugyancsak az első oldalon kellett nyilatkozni arról is, hogy a visszaigénylő adózónak van-e köztartozása.

A legtöbb hiba az összevont adóalap meghatározásából adódik, ez már a korábbi években is sok gondot okozott. Emellett nem ritka az sem, hogy a visszaigénylő nem adja meg elérhetőségét, ennek hiányában pedig a tranzakció teljesen lehetetlen.

A leggyakoribb hibák (darab)
Hibás összeadás
az összevont adóalapnál
63 871
A visszaigényléshez hiányzott a számlaszám
46 000
Adójóváírás összegének helytelen
megállapítása
40 230
Az adójóváírás
jogosulatlan igénybevétele
39 414
Az egészségügyi hozzájárulás
adatainak hibás összesítése
34958
Hibás összeadás az összevont
adóalap kedvezményeinél
31 800
Hibás összeadás
a vállalkozók járulékbevallásánál
31 192
Hibás összeadás az adókedvezmények
kiszámításánál
31 130
Köztartozási nyilatkozat hiánya
30 622
Hiányos kiutalási
cím
29 853
A TV üzemeltetési
nyilatkozat hiánya
28 307
A megengedettnél magasabb adókedvezmény
igénybevétele
17 361
Hibás számlaszám
megadása visszaigénylésnél
16 765
Az összes adóköteles belföldi jövedelem
összeadása hibás
14 221
Forrás: APEH

Ajánlott videó

Olvasói sztorik