Belföld

Beléptető rendszerek

A leggyakrabban és legszélesebb körben elterjedt védelmi-biztonsági megoldások.

• Egyszerű, kártyaolvasó, azaz “stand by” rendszer (kisebb forgalmú, ötven fős cégeknél alkalmazzák, többnyire egy ajtóra építik ki egy kártyaolvasóval, egy központtal). A 10-20 kártyás rendszer ára 100-200 ezer forint.

• Több központtal és több kártyaolvasóval kiépített beléptető. A számítógépes nyilvántartás lehetővé teszi az illetéktelenek kiszűrését, és a kártya használójának a vállalat területén történő nyomon követését, amennyiben minden ajtóra kiépítik a beléptető rendszert. Ezenkívül alkalmas a munkaerő nyilvántartásra is, a be- és kilépés idejének a rögzítésére éppúgy, mint a személyazonosításra. Költsége megközelíti az egymillió forintot, s a rendszerbe integrálás ajtónként körülbelül 150 ezer forintot jelent. Többnyire középvállalkozók alkalmazzák.

• Az úgynevezett nagyrendszerek (multiknál alkalmazzák).

– Jogosultságra rákérdező tasztatúra, a kezelőszerv el tudja különíteni például a kilépési módozatokat (ügyintézést, ebédidőt, kirendelést, azaz komplett munkaerő-nyilvántartást végez, a bérszámfejtésnek hasznos információkat gyűjt.

– Riasztóval, tűzjelzővel, füstjelzővel, portai monitorral kiegészített beléptető rendszer, amely akár az ajtó nyitvatartási idejét is regisztrálja, tűrési határon túl pedig jelez. (Az ajtóknál jóval korszerűbbnek számítanak a kizárólag egy személyt átengedő, bankokban előszeretettel használt forgózsilipek.) A több telephelyen működő munkahelyeken egy központtal is kiépíthető: kábel-, modem- vagy műholdas összeköttetésssel. Ha a rendszert hálózatra fűzik fel, elméletileg akár egy emberre is bízható a kezelése. Költsége jócskán 10 millió forint fölé is szaladhat.

A gyakorlatban a beléptető rendszereket a vállalattal szerződést kötött biztonsági szolgálat építi ki és működteti. (A biztonságiak óradíja 400-1000 forint körül mozog.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik