Belföld

Fókuszban a FED kamatcsökkentése

Az amerikai jegybank szerepét betöltő FED kétnapos ülése előtt szinte mindenki fél százalékpontos kamatcsökkentést vár. Kérdéses azonban, hogy a döntést milyen, a jövőre vonatkozó kitétellel egészíti ki Alan Greenspan.

Fókuszban a FED kamatcsökkentése 1Kulcsszerepet játszik a FED az amerikai gazdaság életében. Hisz nemcsak utólag reagál a gazdaság rezdüléseire, hanem annak folyamatait megsejtve próbál elébe menni a változásoknak. Mindeközben két alapvető célt követ: a gazdaságot növekedés pályán, az inflációt minimális szinten tartani.

Az időzítésA FED döntését magyar idő szerint szerdán, negyed 9-kor hozza nyilvánosságra. A tengerentúli befektetők azonnal reagálhatnak is a fejleményekre, hiszen még csaknem két órájuk marad tőzsdezárásig.

Tisztában is van ezzel a tengerentúlon mindenki. Az egész tőkepiac, a vállalatok, sőt tőzsdei befektetéseiken keresztül még a háztartások is lélegzet visszafojtva figyelik Alan Greenspan, FED-elnök nyilatkozatait. Amikor pedig elérkezik a FED Nyílt Piaci Bizottságának (FOMC) félévente tartott ülése az izgalom a tetőfokára hág.

Piaci várakozások

A legtöbben fél százalékpontos kamatcsökkentést valószínűsítenek, és úgy vélik, a FED jelezni fogja, hogy kész további kamatcsökkentésre. Ha ez a forgatókönyv játszódik le, akkor az irányadó kamatláb 13 hónapos mélypontra, 5,5 százalékra mérséklődne.

ECBAz Európai Központi Bank vezetői részéről a napokban többször is elhangzott az a vélemény, hogy amennyiben a FED a kamatvágás mellett dönt, ők is hasonlóképpen tesznek.

Az amerikai jegybank az idén egyszer már meglepte a piacot. A január elején végrehajtott 50 bázispontos kamatcsökkentést az idézte elő, hogy a beszerzési menedzser index (NAPM), amely általában jól mutatja az üzleti élet kilátásait, rosszabb lett a vártnál. Ráadásul kulcsfontosságú iparágak decemberben katasztrofálisan teljesítettek.

A helyzet komikuma

A FED állásfoglalásakor ezúttal is a leggyengébb láncszemre, a termelési adatokra koncentrál. Csakhogy a januári NAPM index csütörtökön, a kamatdöntést követően egy nappal hozzák nyilvánosságra. Hogy mennyire is kedvezőtlen szinten áll ez a mutató, az is jelzi, hogy utoljára tíz évvel ezelőtt, a recesszió idején jelzett ilyen alacsony értéket.

A kamatcsökkentés mellett szóló érvek•GDP visszaesése

•NAPM index rekordmélységben

•Elbocsátások (főként autóipar)

Négy hét távlatából az akkori lépés leginkább a tőzsdének tett jó szolgálatot. A szabadesésben lévő technológiai részvények magukhoz tértek, és azóta a Dow Jones index is feljebb kapaszkodott.

A gazdasági folyamatok megítéléséhez azonban rövid idő telt el azóta. Az első jelentősebb adat, a negyedéves GDP szerdán kerül napvilágra, vagyis még éppen időben. Az elemzői jóslatok az előző negyedév 2,2 százalékos növekedéséhez képest egy árnyalatnyival nagyobb, 2,3 százalékos bővülést jeleznek előre.

Fókuszban a FED kamatcsökkentése 2A negyedik érv, Alan Greenspan

A monetáris intézmény első számú embere a Bush kormány költségvetési politikájáról szóló beszédében elejtett egy morzsát, amit tőkepiaci szakértők rögtön fel is kaptak. Nevezetesen, hogy a GDP növekedése nullához közeli érték körül alakulhat.

Milyen hatása van a monetáris lazításnak?Az alacsonyabb kamatok a hiteleket olcsóbbá teszi. Ezáltal a vállalatok beruházási kedve fokozódik, és a háztartások is többet fogyasztanak. Az eredmény: gazdasági fellendülés, növekvő vállalati profitok, következésképp szárnyaló részvényárfolyamok, és gazdagodó kisbefektetők. Vagyis kezdődik az ördögi kör elölről.

Ráadásul a másik meghatározó tényezőről, az inflációról is szót ejtett egy megjegyzés elejéig. Csupán annyit mondott, hogy “jól kézben tartott”. (A korábbi kamatemeléseket éppen az inflációs nyomás fokozódó veszélye támasztotta alá.)

Talán az összes, a kamatcsökkentés mellett szóló érvek közül Greenspan beszéde jelenti a legbiztosabb fogódzkodót az elemzők számára.

Kockázatos a monetáris lazítás!Az újabb látványos kamatcsökkenést elutasító szakértők történelmi példákkal érvelnek. Az 1987-es tőzsdekrachot és az 1998-as pénzügyi válságot egyaránt jelentős kamatvágás előzte meg.

Milyen jövőbeni álláspontra helyezkedik a FED?

A monetáris politikai irányítói a konkrét kamatdöntés mellett a jövőre vonatkozó iránymutatást is kívánnak adni a gazdasági élet szereplői számára. Ez utóbbit illetően azonban nyugodtan el lehet mondani, hogy igencsak megoszlanak a vélemények.

Financial Times – semleges kilátások

A január eleji váratlan kamatcsökkentés idején is kritikus álláspontra helyezkedő lap szakújságírója úgy véli, hogy az agresszív monetáris és költségvetési politika komoly veszélyeket hordoz magában. A hitelezési boom a gazdaság túlfűtöttségéhez vezethet, visszajutva a 2 évvel ezelőtti állapotokhoz. Márpedig a FED számára ez lenne a legkevésbé kívánatos állapot.

Fókuszban a FED kamatcsökkentése 3CNNfn – további csökkentés várható?

A tőzsdei híreket középpontba állító újság sugallata szerint a FED újabb csökkentést helyez kilátásba, de függővé teszi azt a gazdasági folyamtok alakulásától. A végkövetkeztetés azonban egyértelmű, az abszolút nyertes a tőkepiac lesz.

Business Week – állásfoglalás nélkül

A FED év elején végrehajtott kamatvágása óta a gazdaság és a tőzsde helyzete egyaránt stabilizálódott. A monetáris politika irányítói a bizalmi indexekre – különös tekintettel a fogyasztói indexre – fognak koncentrálni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik