Belföld

Kis- és középvállalkozói adókedvezmények 2001-ben I.

Az FN adószakértője által készített sorozat első részében a gazdasági társaságok 2001-től igénybevehető új adókedbezményeiről tudhat meg mindent, amit csak tudni érdemes.

Kis- és középvállalkozói adókedvezmények 2001-ben I. 1Bizonyos, hogy a 2001. január 1-jén hatályba lépő kisvállalkozói kedvezmények a címzettek szélesebb körét érik el, mint korábban. Míg 2000-ben és előtte egy egyéni vállalkozásnak vagy társaságnak legalább egymilliárd forint értékű beruházást kellett megvalósítania ahhoz, hogy a beruházási adókedvezménnyel egyáltalán élni tudjon, addig 2001-től 10 millió forint – illetve ez alatti – értékű beruházással adómentességet szerezhet – természetesen a törvényben írt feltételek szerint. Ez már érzékelhető adómegtakarítást jelent a sikeres (nyereséges) kisvállalkozások számára.

Nem is olyan sokEgy másik megközelítésben azonban a kisvállalkozói kedvezmény – és az ezekből eredő közel 36 milliárd forintra becsült idei adómegtakarítás a vállalkozásoknál – lehetett volna nagyobb mértékű is. Amennyiben ugyanis a kis- és középvállalkozók gazdasági súlyát, szerepét nézzük, a jelenleg működő mintegy háromnegyed millió vállalkozás 99,8 százaléka a kis- és középvállalkozói szektorhoz tartozik, és ezek állítják elő a vállalkozások által létrehozott bruttó hazai termék több mint felét, továbbá működtetik a munkahelyek mintegy kétharmadát.

A vállalkozások szintjén a kedvezmény leginkább egy-egy tárgyi eszköz adómentes – 18 százalékos vállalkozói adó, illetve társasági adó megfizetése nélküli -beszerezhetőségében ölthet majd testet. Egy egyéni vállalkozó így vásárolhat például személygépkocsit, hűtőgépet, ami a vállalkozásához közvetlenül szükséges – de ezeknél sokkal többre a kedvezményből már optimális esetben sem futja. Bár ez is jól jöhet.

Társasági kedvezmények

A társasági adó hatálya alá tartozó vállalkozások 2001-től két új adókedvezménnyel élhetnek. Ezek mellett a törvény változatlanul tartalmazza a korábban bevezetett kedvezményeket (például: beruházási, térségi kedvezmények) is. Lássuk az új kedvezményeket:

1. A mikro- és kisvállalkozások beruházási kedvezménye, amellyel az adózás előtti eredmény csökkenthető

Mi a kedvezmény lényege?

Ki élhet vele?

Mire lehet igénybe venni?

Mire nem vonatkozik a kedvezmény?

Mikor kell a kedvezmény igénybevételéről nyilatkozni?

2. A kis- és középvállalkozások beruházási hitel kamat kedvezménye, amellyel a fizetendő társasági adó csökkenthető

Mi a kedvezmény lényege?

Ki élhet vele?

Mire lehet igénybe venni?

Meddig vehető igénybe?

Visszafizetési kötelezettség

• A Gazdasági Minisztérium honlapján részletesen elolvashat minden feltételt!

A sorozat következő részében az egyéni vállalkozók által igénybevehető új adókedvezményekről olvashat majd!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik