Nagyvilág

A kormányfő nyerte a Srí Lanka-i elnökválasztást

Hajszállal ugyan, de Mahinda Radzsapaksze balközép kormányfő nyerte meg az elnökválasztásokat Srí Lankán, így hét évig vezetheti az Indiai-óceánon fekvő szigetországot.

Mahinda Radzsapaksze balközép kormányfő nyerte a Srí Lankán tartott elnökválasztásokat, miután az előzetes hivatalos eredmények szerint a voksok több mint ötven százalékát szerezte meg – írja a BBC.

A miniszterelnök – aki éppen pénteken ünnepli 60. születésnapját – az országos választási bizottság információi szerint a voksok 50,33 százalékát szerezte meg a csütörtökön tartott elnökválasztáson. Ezzel hét évre a szigetország következő elnöke lesz. Srí Lanka 13,3 millió választójoggal rendelkező polgára csütörtökön 13 jelöltre adhatta le voksát.

Radzsapaksze – aki tavaly tavasz óta vezeti a colombói kormányt – 4,88 millió szavazatot kapott, míg fő vetélytársa, a jobbközép ellenzék vezére, az 56 éves Ranil Vikremaszinghe volt kormányfő – elenyésző hátránnyal – 4,69 millió szavazattal végzett a második helyen.

A jelenlegi államfő, Csandrika Bandaranaike Kumaratunga 1994 óta tölti be ezt a posztot, és második mandátuma végén jár, így nem jelöltethette magát. Az ország új köztársasági elnöke nem kisebb feladatok elé néz, mint az ország szökőár által tönkretett vendéglátóiparának helyrehozatala, új külföldi befektetők felkutatása a gazdaság fellendítéséhez és a már több mint húsz éve a szigetország szingaléz (buddhista) többsége és tamil (hindu) kisebbsége között dúló polgárháború megfékezése.


A voksolás idején több városból jelentettek rendbontásokat és kézigránátos robbantásokat, főként a keleti tartományokból, ahol több rendőr, illetve a szavazókörletekben dolgozó képviselő sebesült meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik