Belföld

Kiürítették Kolontárt

Kitelepítették Kolontár lakosságát, azokat is, akiknek a házát az október 4-ei iszapömlés nem árasztotta el - értesült a FigyelőNet helyszíni tudósítója.

Az eddigi megállapítások szerint az ajkai zagytározó északi oldalán keletkeztek újabb repedések és szakadások. Helikopterekkel ellenőrzik a tározó sérüléseit és vízszintjét, ennek ismeretében döntenek a szükséges védekezési munkálatokról.

A légi rendészet MD-500 típusú helikoptere egy mentőcsövet ereszt a vörösiszap-tározóba, hogy megmérje a folyadék sűrűségét, ennek alapján tudják meghatározni a szakemberek, hogy egy esetleges gátszakadásnál hány százezer köbméter iszap zúdulna a veszélyeztetett körzetbe.

Az MTI tudósítója a kiürített Kolontáron megtudta azt is, fokozott készültséget rendeltek el a katonaság, a rendőrség és a légierő állománya körében, továbbá egy másik MD-500 helikopter is készültségben áll, speciális felderítő eszközökkel, köztük hőkamerával és mérőműszerekkel.

Fegyelmezett kitelepítés

A településen élők szemmel látható fegyelmezettséggel viselték a
hatósági intézkedést, az előírásnak megfelelően egy táskával jelentek
meg a sok tucatnyi autóbusznál, amely Ajkára szállította őket. A
kitelepítés nem sokkal reggel 8 óra utánra befejeződött.

Az Országos Rendőr-főkapitányság közlése szerint Kolontár község kitelepítését 350 rendőr segíti és biztosítja, a helyi rendőri erőket a Készenléti Rendőrség 300 fővel erősítette meg. A helyszínt különböző megfigyelési pontokkal, mozgó vezetési ponttal, helikopteres és hőkamerás ellenőrzéssel biztosítják.
Közölték: a rendőrség elsődleges feladata továbbra is a közrend, a közbiztonság fenntartása, a jogsértések megelőzése, illetve a területzárási feladatok ellátása.

A Honvédelmi Minisztérium pedig arról tájékoztatott, hogy 320 katona és 127 technikai eszköz (közöttük autóbuszok is) a helyszínen vannak, és részt vesznek a kitelepítésben.

Szakemberek szerint a hármas körgát építése közben erős
elmozdulásokat, szakadásokat mértek a már megsérült tározónál, ezért
döntöttek a település azonnali kiürítéséről.

Ezt a tényt erősítette meg Dobson Tibor kárfelszámolási szóvivő tájékoztatása is, aki szerint a kitelepítésre azért volt szükség, mert a szakemberek éjszaka végzett méréseinek eredményei alapján úgy tűnik, hogy nem garantálható az ott élők biztonsága. A kitelepítés során körülbelül nyolcszáz embert kora délelőtt buszokkal Ajkára szállítanak, és ott közösségi épületekben helyeznek el mindaddig, míg a gáterősítés be nem fejeződik – mondta Dobson Tibor a köztelevízió híradójában.

A legrosszabb variáció, ami történhet, hogy a gát ismét átszakad, ám akkora elöntés, mint a korábbi nem lehetséges. De a történtek után a szakemberek nem akarják veszélyeztetni
az embereket – mondta a szóvivő.

Az evakuálás mindenkire vonatkozik, még azokra is, akiknek a házát október 4-én nem öntötte el az iszap – jelentette helyszíni tudósítónk.

Kolontár kiürítéséről a Pintér Sándor belügyminiszter vezetésével szombat kora reggel a helyszínen összeült védelmi bizottság döntött – közölte Dobson Tibor.

A helyszínre érkezett Orbán Viktor miniszterelnök, valamint Hende Csaba honvédelmi miniszter, Hatala József országos rendőrfőkapitány és Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató – tett hozzá a szóvivő.

Kolontár területén a rendőrség hangszórókon értesíti a lakosságot a kitelepítésről, az ott tartózkodó bel- és külföldi tudósítóknak el kellett hagyniuk Kolontárt.

Körgáttal védenék a megmaradt részeket

A szakemberek azt mondták, egy 400 méter hosszú, négy-öt méter magas, kőből és földből épített gáttal szelik ketté a települést, hogy az alacsonyan fekvő részen esetleg átfolyó újabb vörösiszap-lavina ne veszélyeztesse a hét eleji katasztrófában épen maradt házakat.

A gát építésének tervezése hajnalban kezdődött, már fejtik a bányákban a megépítéséhez szükséges köveket, hamarosan el is kezdik az építést, és várhatóan két napon belül befejezik. A gátat úgy építenék, mint egy autópályát, ami egy gyengébb, láposabb talajra épülne: vagyis a talajt 50 centiméter mélyen “legyalulják”, geotextíliát terítenek rá, és arra épül fel egy terméskő prizma, majd földből készül rá a zárótöltés.

A gát a település közepén, az elöntött terület szélén, a polgármesteri hivatal, illetve a templom mellett húzódik majd, egészen a 8-as útig, így védve lesz Kolontár területének fele. Ahhoz, hogy a gátat meg tudják építeni, feltehetően több házat el kell dózerolni, s a munkához szükséges emberi erő és gépi eszköz helyszínre szállítását már szervezik. A nap 24 órájában megfeszített tempóban dolgoznak majd a gáton, és várhatóan hétfő hajnalra elkészülhetnek.

Lasztovicza Jenő, a Veszprém megyei védelmi bizottság elnöke azt mondta, a lakosság kiürítésére “elővigyázatossági szempontból, az állampolgárok biztonsága érdekében volt szükség”, és várhatóan két-három napon belül, a védőgát megépítését követően térhetnek vissza otthonaikba. Ellátásukról a polgári védelem és a katasztrófavédelem gondoskodik, a szomszédos Ajka városban befogadó állomásokat létesítettek.

Devecser is felkészül

Felszólították Devecser lakosságát, készülődjön az esetleges kitelepítésre, és pakolja össze egy táskába a legszükségesebb dolgait. Rendőrségi hangszórós autó járja az utcákat, mindenhol katonákat és rendőröket lehet látni – jelentette az MTI tudósítója a helyszínről szombat reggel.

Több száz katonai teherautó tartózkodik Devecseren, illetve a már teljesen kiürített Kolontáron és a két település közötti utakon, a területet helikopter őrzi folyamatosan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik