Belföld

Orbán sejti, ki a felelős

Nincs olyan információnk, amely szerint természeti oka volna a katasztrófának – mondta Orbán Viktor miniszterelnök. Szavaiból az következik, hogy a MAL Zrt. fizetheti az iszapömlés okozta károkat. Pintér Sándor megígérte, hogy a kormány senkit nem hagy magára.

Odaadónak találta a mentők, a tűzoltók és a katasztrófavédelem munkáját a kormányzati koordinációs bizottság – mondta a testület ülése után tartott sajtótájékoztatón Orbán Viktor miniszterelnök.

„Nincs olyan információnk, amely szerint természeti oka volna a katasztrófának; élünk a gyanúperrel, hogy emberek okozták a katasztrófát, az erre vonatkozó vizsgálatok zajlanak” – közölte a miniszterelnök. Orbán Viktor mondatainak a Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. tulajdonosai és vezetői vélhetően nem örülnek, mert a cég álláspontja szerint elháríthatatlan külső ok vezetett a katasztrófához. A minősítésnek kulcsszerepe van abból a szempontból, hogy ki fizet a károkért. Részletek bővebben itt.

A MAL felelősségbiztosítása nem érvényes harmadik félnek okozott károkra, így a mostani katasztrófára – közölte Pintér Sándor belügyminiszter. A cég megrongálódott házanként 100 ezer forintos gyorssegélyt fizetett a károsultaknak. A kormány a károk megtérítéséről megkezdi a céggel a tárgyalásokat – mondta a belügyminiszter.

Minden okozott kárt valakinek meg kell téríteni – vette át a szót a sajtótájékoztatón Orbán Viktor. Ez egy termelőüzem, ahol a legnagyobb baj az lehet, ha nem termel. Ilyenkor a károkat sem tudja megtéríteni. A hétvégén újraindulhat a termelés, akkor tudunk nyilatkozni a cég értékéről – mondta a miniszterelnök.

Még soha senkit nem hagytunk magára, amióta mi kormányzunk – mondta Pintér Sándor, és megígérte, hogy télre fedél lesz a feje fölött, és mindenki bízhat abban, hogy a kárát megtérítik.

A belügyminiszter közölte: vizsgálják a többi vörösiszap-tároló biztonságát, eredmény két hét múlva lesz. Elmondta azt is, hogy a környék ivóvízbázisa nem sérült.

Orbán Viktor a sajtótájékoztatón nyomatékosan kérte a sajtót, hogy közöljék minden lehetséges módon: senki ne fogyasszon a katasztrófa helyszínén termelt élelmiszert, akkor sem, ha az egészségesnek látszik.

Legfrissebb híreket az iszapömlésről itt olvashat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik