Belföld

Egymásnak esett a Fidesz és az MSZP

A kormánybiztos sajtótájékoztatóját egy MSZP-s egészítette ki, amit a Fidesz később randalírozásnak minősített. Erre a szocialisták Szijjártót támadták, és „otromba hazugságokról” írtak, de a devizahitelesek is szóba kerültek a sukorói beruházással indult kis magyar tragikomédiában.

Budai Gyula miniszterelnöki megbízott szerdán a sukorói kaszinóberuházás ügyében tartott sajtótájékoztatót a Parlamentben. A tájékoztató után az újságírók soraiból Török Zsolt, volt szocialista országgyűlési képviselő kért szót és jelezte, „pár mondatot” kíván hozzátenni az elhangzottakhoz – számolt be az MTI. Összeollózott anyagnak nevezte a tájékoztatón kiosztott táblázatot, amelyben Budai Gyula összevetette Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon tanúvallomását Sukoró ügyében, „feltárva az abban szereplő ellentmondásokat”.

Eközben Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtóstábjának vezetője többször felhívta Török Zsolt figyelmét arra, hogy „itt egy sajtótájékoztató zajlik”. Török azonban arra kérte Budai Gyulát, ha valóban van bizonyítéka, mutassa be. Erre a miniszterelnöki megbízott közölte: „nagyon szívesen, üljünk le, vitassuk meg”. „Szerintem inkább saját házuk táján kellene söprögetni” – fogalmazott erre Török, majd folytatta: inkább arról kellene nyilatkoznia, hogy Orbán Viktor és Ronald S. Lauder, a sukorói kaszinóberuházás egyik megálmodója miről tárgyalt. Megemlítette: nem tudni, hogy Budai Gyula hogyan reagál arra a hírre, amely szerint az ügyészség leporolja ügyvédi irodájának büntetőügyét.
Ezután Havasi Bertalan azt kérdezte Török Zsolttól, milyen minőségében jelent meg a teremben, a politikus azonban nem adott erre választ. Budai Gyula úgy válaszolt Török Zsoltnak, szerinte meg kellett volna tisztelnie annyival, hogy végighallgatja az újságírók kérdését. „Intelligencia kérdése, azt gondolom” – tette hozzá. „Szerintem meg igazmondás kérdése, Budai úr” – reagált Török Zsolt.

Török Zsolt (b.) és havasi Bertalan (j.) vitája (MTI/Beliczay László)

Török Zsolt (b.) és havasi Bertalan (j.) vitája (MTI/Beliczay László)

„Alpári viselkedés”

A történtek után néhány perccel Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője „Volt MSZP-s képviselő randalírozott a Miniszterelnökség sajtótájékoztatóján” címmel közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben azt írta: példátlan incidens zavarta meg a Miniszterelnökség szerda délutáni sajtótájékoztatóját. „Egy volt MSZP-s képviselő, Török Zsolt zavartan viselkedve megjelent Budai Gyula sajtótájékoztatóján, majd – az újságírók munkáját akadályozva – ordítozni kezdett a teremben” – idézte fel a történteket.

A hívatlan vendég a miniszterelnök sajtóstábját vezető helyettes államtitkár, Havasi Bertalan többszöri felszólításra sem fejezte be a rendzavarást, és nem volt hajlandó közölni, milyen okból és milyen minőségében tört be egy éppen zajló sajtótájékoztatóra. „Az MSZP-s politikus idegei valószínűleg amiatt mondták fel a szolgálatot, hogy Budai Gyula éppen azt bizonyította dokumentumokkal, hogy Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon hazudtak az ügyészség előtt tett vallomásukban. Azonban ez sem lehet ok ilyen alpári viselkedésre, reméljük, az MSZP nem megy tovább ezen az úton” – írta közleményében Szijjártó Péter.

Megértik Szijjártó indulatait

Erre az MSZP is kiadott egy közleményt, amely szerint „a Fidesz-KDNP kormánynak fogalma sincs a demokráciáról és az emberi szabadságjogokról. A randalírozás fogalmának megismerésénél pedig hiányozhatott Szijjártó képviselő úr az iskolából”.

„Szijjártó nyilatkozatában további otromba hazugságokat sorolt fel, amelyek szerint Török betört a tájékoztatóra, és nem hagyta végigmondani Budai Gyula bejelentését. A szocialisták szerint Török Zsolt „udvariasan megvárta Budai Gyula beszámolójának végét és ezt követően elhangzó kijelentésre, miszerint akinek kérdése van, tegye fel: jelezte, hogy neki lennének kérdései és feltette azokat”.

A közlemény szerint Török Zsolt „MSZP-s ügyvivőt két „gorilla” kísérte le egészen a kapuig, mintha egy nemkívánatos személyt kellene kivezetni az Országházból”. A szocialisták sem hagyták le a „csattanót”: „Mindenesetre értjük Szijjártó indulatait, mert 1,5 millió devizahiteles utálja őt felelőtlen kijelentései miatt” – zárják soraikat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik