Belföld

Orbán félti a vajdaságiakat egy menekülthullámtól

Orbán Viktor szerint megnehezülhet a vajdasági magyarok kisebbségi jogainak gyakorlása, ha a magyarlakta települések etnikai arányait megváltoztatja egy menekülthullám. A Fidesz elnöke erről azt követően beszélt újságíróknak, hogy hétfőn Budapesten tárgyalt a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökével.

Pásztor István, a vajdasági magyar szervezet vezetője azt mondta, a Szerbia és az Európai Unió közötti toloncegyezmény következményeképpen elképzelhető, hogy jövőre több ezer, sőt akár több tízezer Nyugat-Európából kitoloncolandó szerb a Vajdaságban telepedhet le.

Van egy híre, fotója, videója? Töltse fel az FN Szemtanúra!

Orbán Viktor szerint emiatt megváltozhat a Vajdaságban élő magyarok lakta települések etnikai összetétele, aminek egyenes következményeként megnehezül az ott élő magyarok alkotmányos és kisebbségi jogainak gyakorlása. Hozzátette: azt sem lehet egyelőre látni, a függetlenné váló Koszovó milyen népmozgásokat indít el, de a délszláv válság tapasztalataiból az biztosan tudható, hogy ilyenkor a Vajdaság felé indulnak meg mozgások, amelyek általában a magyarlakta településeket célozzák.

A pártelnök azt ígérte, hogy a Fidesz ezekben a kérdésekben továbbra is naprakész lesz, együttműködik a vajdasági magyarokkal, tenni fog a kedvezőtlen tendenciák megakadályozására.

A Fidesz elnöke és a VMSZ vezetője bejelentette, hogy a vajdasági magyar szervezetet a napokban felveszi soraiba az Európai Néppárt. Orbán Viktor szerint ezzel Antall József néhai miniszterelnök elképzelése valósul meg a határon túli magyar szervezetek integrációjáról. A pártelnök arról is beszélt, hogy amióta Pásztor István átvette a VMSZ vezetését, a vajdasági magyarok politikai akaratát minden korábbinál egységesebben képes megjeleníteni a vajdasági magyar szervezet.

A romániai európai parlamenti választások kapcsán megkérdezték Orbán Viktortól, nem tart-e attól, hogy Tőkés László támogatásával megoszlanak majd a szavazatok és végül az erdélyi magyarságnak nem lesz képviselete Brüsszelben. A Fidesz elnöke azt mondta, az EP-választás nem belpolitikai, hanem európai kérdésekről szól, ezért a be nem avatkozás gondolata a régi idő rossz reflexe, elhibázott dolog, és félreértelmezése az európai választásnak. Hozzátette: a romániai EP-képviselők olyan döntésekben vesznek majd rész, amelynek következményei Magyarországon is érvényesülnek.

Orbán Viktor szerint ez a “dimenzió” még nem nyílt ki teljes egészében Romániában, ezért lehet hallani ilyen hangokat a magyarok választási indulásával kapcsolatban. Úgy vélte, minden kárpát-medencei magyar politikusnak kötelessége bíztatni a határon túli magyarokat bármilyen szavazáson arra, hogy éljenek szavazati jogaikkal.

Hozzátette: a Fidesz erdélyi szerepvállalása is azt célozza, hogy minél több magyar menjen el választani és szavazzon politikai ízlése szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik