Belföld

Göncz: korai a Nabucco mellett dönteni

Magyarországnak korai lenne elköteleznie magát a Nabucco gázvezeték mellett – mondta Göncz Kinga külügyminiszter kedden az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának ülésén.

„Felelőtlenség lenne valami olyan mellett elköteleződni, amelyről nem tudjuk, hogy megvalósítható-e, és valóban működik-e” – hangsúlyozta Göncz Kinga, aki a kormány külpolitikájáról adott tájékoztatást a bizottságnak. Az Európai Unió energiapolitikájának csak egy nagyon kis része a gázvezetékek kérdése, a közösségben 27 fajta energiapolitika van jelenleg – hangsúlyozta a magyar diplomácia vezetője. Hozzátette: Magyarországnak is érdeke a források diverzifikálása, kérdéses azonban, hogy milyen készletek és hogyan érhetőek el. A realitás az, hogy Oroszországnak nagyon komoly tartalékai vannak kőolajból és földgázból, és már csak ezért is szükséges egyfajta párbeszéd és kapcsolat – mutatott rá Göncz Kinga.

Az MTI azon kérdésére, okozott-e feszültséget az Európai Unióban Magyarország közeledése az orosz Kék Áramlat projekthez, Göncz Kinga elmondta: egyáltalán nem, ez fel sem merült. Az EU tagországainak gondolkodásához meglehetősen közel áll az, ahogy Magyarország viszonyul Oroszországhoz – tette hozzá.

Éves beszámolójában Göncz Kinga kiemelte: a kelet-közép-európai államok nem könnyű időszakot élnek át napjainkban, de Magyarország fontosnak tartja a jó kapcsolatok fenntartását. Mint mondta, úgy tűnik, sikerült rendezni a viszonyt Szlovákiával a tavalyi elnökválasztást követő nézeteltérések után.

Göncz Kinga ismét kiemelte, hogy Magyarország egyértelműen támogatja Horvátország uniós csatlakozását, és – mint fogalmazott – világosan látszik Szerbia és Moldova integrációs törekvése. A schengeni csatlakozás kapcsán a külügyminiszter arról szólt, hogy Magyarország a leginkább felkészült a csatlakozásra és erős a törekvés arra, hogy a régió országai egyszerre lépjenek be az övezetbe. A Kelet-Közép-Európába tervezett amerikai rakétavédelmi rendszer kérdéseit a NATO-n meg kell tárgyalni, Oroszországgal pedig párbeszédre van szükség – mondta a külügyi tárca vezetője.

Németh Zsolt, a bizottság elnöke a Fidesz álláspontját ismertetve hangsúlyozta: a kormány marketingszemléletű „alibi” külpolitikát folytat. A magyar diplomáciai kar legfőbb feladata, hogy a kormány belpolitikáját adja el külföldön, másrészt pedig az ellenzéket lejárassa; ez törvénytelen és ésszerűtlen – tette hozzá.

A fideszes képviselő szerint a magyar külpolitika „el van veszve” az Oroszországgal folytatott kapcsolatban, nem értékeli helyesen az orosz demokráciát és gazdaságpolitikát. A schengeni csatlakozás több tízezer, esetleg százezer határon túli magyarnak jelent majd elviselhetetlen terhet – húzta alá az ellenzéki politikus. Németh Zsolt szerint a vajdasági magyaroknak célzottan kettős állampolgárságot kellene kapniuk annak érdekében, hogy ne legyenek elvágva az anyaországtól.

Göncz Kinga azt mondta, a kettős állampolgárság nemcsak Magyarország belügye, hiszen erről egyeztetnie kellene az unió többi tagállamával is, „a kérdés nem ilyen egyszerű”. Magyarország a lehető legnagyobb mozgásteret szeretné elérni a határon túli magyarok és a schengeni határok kapcsán – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik