Gazdaság

Marshall-tervet is kap Görögország

A vártnál több pénzt kap Görögország, és az EU érdemi lépést tett a közös gazdasági koordináció felé – első ránézésre ezek a csütörtöki euróövezeti csúcs legfontosabb eredményei, bár számos részlet még tisztázatlan. Azért a zárónyilatkozatban minden tagállam megígérte: nagyon szigorúan fog gazdálkodni.

Az EU és az IMF új támogatási programja 109 milliárd eurós többletfinanszírozást jelent Görögország számára, amelyet a bankok önkéntes alapon három év alatt 37 milliárd euróval toldanak meg; a 148 milliárd eurós csomag meghaladja a piaci várakozásokat, ami rövid távon bizonyosan megnyugtatja a piacokat.

A csomag lényegi eleme, hogy a görög állampapírok jó részének futamidejét növelik, kamatait csökkentik, így a következő évek büdzséiben kevesebb kamat- és adósságtörlesztés szerepel majd – vagyis több pénz juthat a gazdaság átalakítására, élénkítésére. A csütörtök éjszaka ismertetett egyezség szerint a futó hitelprogramok 4,5 százalékos kamata 3,5 százalék lesz, míg a hitelek futamideje a mostani 7,5 évről legalább a duplájára nő.

Az új csomag kiegészíti a már egy éve futó, három éves intézkedéscsomagot, amelyben az EU, az eurózóna országai és az IMF összesen 110 milliárd euróval finanszírozták Görögországot.

Kontrollált államcsőd jöhet

Egyelőre nem lehet tudni, hogy a mentőcsomag okoz-e részleges államcsődöt Görögországban – mondta csütörtökön Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke. Elvileg igen, mert a hitelminősítők korábban jelezték: amennyiben a magánszektorbéli adósoknak nem törleszt pontosan Görögország, nem fizető besorolást adnak a görög államadósságnak. Az államcsőd ekkor sem rengetné meg sem az országot, sem a valutauniót, mert a mentőcsomag biztosítja az ország finanszírozását.

Közös gazdaságpolitika felé léptek

A valutauniós tagállamok megerősítették és új jogkörökkel ruházták fel z Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközt (EFSF), amely ezen túl nem csak akkor avatkozhat be, ha valamelyikük a fizetésképtelenség határára ér. Az eszköz ezen túl korábban is vásárolhat a bajba került ország állampapírjaiból akár az elsődleges, akár a másodlagos piacon, és kedvezményes hitelt nyújthat a tagállamoknak, és feltőkésíthet bankokat.

Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök bejelentette: Franciaország és Németország még a nyáron új javaslatokat nyújt be az euróövezeti pénzügyi stabilitás növelésére és a tagországok közötti együttműködés fokozására; az államfő egy európai IMF létrehozását vizionálta.

Az eurózóna vezetői megállapodtak abban is, hogy az unió strukturális alapjából új Marshall-tervet hoznak létre a görög gazdaság fejlesztésére.

Egyszeri és megismételhetetlen

Rendkívül fontos, hogy Görögország tartsa magát pénzügyi konszolidációs programjához – mondta az egyezség bejelentése után Herman Van Rompuy, az EU elnöke és José Manuel Barroso bizottsági elnök. Papandreu görög miniszterelnök ezt megígérte, de hozzátette: Görögország számára új út nyílt, amelyen a nép vállát nyomó terhek enyhülnek.

Valamennyi nyilatkozó, köztük Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke is azt hangoztatta: a Görögország számára kidolgozott program egyszeri és kivételes.

A szigorúság jegyében a csúcstalálkozó zárónyilatkozatában minden euróövezeti tagállam vezetője “ünnepélyesen megerősítette hajíthatatlan eltökéltségét” arra, hogy országa teljes egészében teljesíti a pénzügyi konszolidáció és a szerkezeti reformok terén tett vállalásait.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik