Gazdaság

Moody’s: a Fidesz fenyegetőzései nem válnak valóra

Az egyik legnagyobb nemzetközi hitelminősítő Magyarországról szóló éves jelentésében arról ír, hogy van politikai kockázata a következő parlamenti választásoknak. A Moody’s Investors Service elemzői ugyanakkor úgy vélik, a jelenlegi ellenzéki párt populista ígéreteinek zöme győzelem esetén nem válik majd valóra.

A Moody’s 13 oldalas átfogó országelemzésében szerepel az eddigi legerősebb utalás arra, hogy a magyar adósosztályzat kilátása stabilra javulhat. A cég szerint ehhez az szükséges, hogy folytatódjék a költségvetési konszolidáció, és mélyüljenek a szerkezeti reformok.

Bajnai jól startolt

A hitelminősítőnél úgy vélik, hogy a Bajnai-kormány „jó startot vett”, és intézkedéseket tett néhány szorító költségvetési és szerkezeti területen. A miniszterelnök a jelek szerint „alaposan tudatában van” annak a ténynek, hogy Magyarország jövőbeni hitelképessége a szerkezetireform-erőfeszítések célratörő folytatásától és mélyítésétől függ.

Az elemzésben az is olvasható, hogy a Fidesznek „populistább napirendje” van: ennek része az adócsökkentés, egyes vállalatok visszaállamosítása, és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kidolgozott program újratárgyalása.

Hitelminősítők

Magyarország szuverén adósságát a három nagy nemzetközi hitelminősítő – Standard & Poor’s, Moody’s Investors Service, Fitch Ratings – egyaránt a közepes befektetői sávban, de három különböző szinten tartja nyilván. Az S&P a befektetői sáv alsó szélének tekintett “BBB mínusz”, a Fitch ennél egy fokozattal magasabb, “BBB”, a Moody’s még eggyel jobb, “BBBplusz” osztályzattal listázza a magyar adósságot.

Ennek alapján van „bizonyos politikai kockázata” a jövő évi magyarországi választásoknak.

Nem tartanak a Fidesztől

A Moody’s alapeseti forgatókönyve szerint azonban a Fidesz „fenyegetőzéseinek” zöme a párt valószínűsíthető győzelme esetén sem válik valóra, és a jelenlegi kormány által életbe léptetett reformpolitikák jórészt érintetlenek maradnak a tavaszi választások után is.

A cég e feltételezését részben arra a tényre alapozza, hogy a Fidesz tanácsadói nagy tiszteletnek örvendő gazdasági szakértők, akik értik, hogy Magyarországnak tartós költségvetési konszolidációra van szüksége.

Visszaüt a takarékosság

A Londonban kiadott éves országjelentés szerint a gazdasági teljesítményt visszahúzzák a takarékossági intézkedések. A Moody’s az idei évre 6,3 százalékos, jövőre 0,3 százalékos visszaesést jósol a magyar gazdaságban.

A Moody’s-nál úgy vélik, a magyar kormány pénzügyi erejét – amely az alkalmazott definíció szerint az adósságterhet veti egybe a kormány forrásmobilizáló kapacitásával – az „alacsony” kategóriába sorolta.

Az intézményrendszer erősségére azonban „magas”, a refinanszírozási „eseménykockázatra” – vagyis az adósságtörlesztésben fennálló közvetlen és hirtelen kockázat kategóriájára – „alacsony-mérsékelt” besorolást adott a cég.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik