Gazdaság

Brüsszel várja a konvergenciaprogramot

Brüsszel egyelőre nem kommentálja a kormány lépéseit, mert várja, hogy a szeptember elsején benyújtandó konvergenciaprogramban pontosan mi fog szerepelni - közölte kedden a belga fővárosban Veres János pénzügyminiszter, miután Gyurcsány Ferenc társaságában Joaquín Almuniával tárgyalt.

Az Európai Bizottság gazdasági és monetáris ügyekért felelős tagjával folytatott tanácskozást zárt ajtók mögött tartották kedden déliután Brüsszelben.

Statisztikailag nő a hiány

Veres János szerint a brüsszeli látogatásnak az volt a célja, hogy az EU-bizottság ne csak szeptember 2-án kezdjen foglalkozni a magyar programmal, hanem már most pontosan lássa a Magyarországon zajló folyamatokat.

Közölte: tájékoztatták Almuniát, hogy a megfelelő átláthatóság és hitelesség érdekében a korábban statisztikai vitatémaként felmerült kérdéseket, a Gripen- és az autópálya-elszámolást a költségvetésen belüli elszámolásként fogják kezelni, amivel elkerülhetőek a további viták.

Ezek egyébként ismert tételek, csak statisztikai módszertan kérdése, hogy hol számoljuk el – tette hozzá. Veres azt természetesnek tartotta, hogy ezek a tételek az államháztartási hiányban megjelennek, de hozzátette, jelenleg nincsenek olyan információik, amelyek alapján a hiánycélt tovább kellene módosítani.

Lesz céldátum

Az euró bevezetésének időpontjáról szólva a pénzügyminiszter közölte: ez a mostani találkozón nem volt téma, erről egyelőre nincs is kialakult álláspont, de a benyújtandó konvergenciaprogram tartalmazza majd a tervezett céldátumot. (Két héttel ezelőtt, az EU-országok pénzügyminisztereinek brüsszeli tanácskozása után Veres azt mondta, hogy a konvergenciaprogramban a kormány nem kívánja módosítani az euróbevezetés tervezett időpontját, a cél továbbra is 2010 marad.)

Veres János hangsúlyozta, hogy a keddi brüsszeli munkamegbeszélés egy teljesen normális folyamat szokásos része volt, hiszen a konvergenciaprogram előkészítése kapcsán az elmúlt hetekben már számos megbeszélés volt egyes intézményekkel, s ezek különböző szinteken folytatódni fognak augusztus végéig, egyebek között Brüsszelben is. Azt pedig, hogy Gyurcsány Ferenc emiatt eljött Brüsszelbe, természetesnek mondta.

Három kiemelt terület

Kiemelte, Magyarország legfontosabb döntései most három témakör – az EU-forrásokból végrehajtandó fejlesztések, az egyensúlyi kérdések és az államháztartási reform – körül csoportosulnak, Gyurcsány Ferenc ezekben a munkákban otthon is személyesen részt vesz, s így érthető, hogy Brüsszelbe, Almuniához is személyesen látogatott el.

A konvergenciaprogram az euróövezetbe való belépést megelőző felkészülésről szól, minden ország esetében konkrét célokkal, teljesítendő feladatokkal. Magyarországnak azért kell szeptember elsejéig egy új változatot kidolgoznia, mert Brüsszel megkérdőjelezte a korábbi programban szereplő hiánycélok tarthatóságát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik