Gazdaság

Holcim: zöld út a cementgyárnak

Eredményes népszavazáson korábban Komárom-Esztergom megye négy településén a Holcim Nyergesújfalura tervezett cementgyárát elutasították áprilisban, de az ügydöntő nyergesújfalui szavazáson zöld utat kapott a cementgyár felépítése, annak ellenére, hogy a vasárnap tartott népszavazás érvénytelen volt – mondta a FigyelőNetnek Nagy Mátyás, a város jegyzője.


Az alternatíva

A lapunknak nyilatkozó egyik nyergesújfalui lakos a munkahelyteremtés miatt szavazott a cementgyár megépülése mellett. Mint mondta, a Holcim új üzeme legalább egy alternatívát kínálna az ott lakóknak a jelenleg „egyeduralkodó”, szénszálak gyártásával foglalkozó Zoltek Rt.-vel szemben.

A 6279 választásra jogosult polgár közül 3140-nek, tehát a felének kellett volna szavaznia, de a részvétel csak 40,6 százalékos volt. Az 1704 igen szavazat ugyanakkor egyértelművé tette, hogy a szavazók zöme támogatja a cementgyár felépítését. (A jogszabályok értelmében ugyanabban a kérdésben egy éven belül nem lehet újabb referendumot kiírni – a szerk.)

Bár a népszavazás érvénytelen lett, az eredmény mégis zöld utat adott a cementgyár megépítéséhez, mivel a képviselőtestület korábban már érvényes döntést hozott a beruházásról – mondta Mátra Irén, a Holcim Hungária kommunikációs igazgatója a FigyelőNet kérdésére. Így nincs akadálya annak, hogy a városban felépüljön a Holcim – ígéretek szerint – Európában legkorszerűbb cementgyára, természetesen a szükséges engedélyek beszerzését követően.

A munka java viszont csak most jön: ütemezni kell a szükséges teendőket, az önkormányzattal pedig további egyeztetések kezdődnek – tette hozzá Márta Irén. A gyár építését csak a környezeti hatástanulmány elfogadása után kezdhetik meg, ami azonban húzódik, mert az előzetes, már beadott hatástanulmányt megfellebbezték. Mátra Irén hangsúlyozta, hogy a Holcim minden észrevételt nagyon komolyan vesz és beépít a tervezésbe, ahogy a jövőben is folytatják a lakosság folyamatos tájékoztatását.

Nagy Mátyás jegyző véleménye szerint, a részletes környzetvédelmi hatástanulmány júliusra készülhet el, amelyet a szakhatóságok további engedélyei követnek majd. A jegyző szerint reális az esélye annak, hogy egy éven belül jogerős építési engedélyt kapjon a beruházás, s elkezdődjön a Holcim cementgyár építése, amelyben 2010-ben kezdődhet meg a termelés.

Amennyiben az üzem megépül, csak építményadóból évente 36 milliós bevétele lesz a városnak. A Holcim továbbá egy játszóteret és egy sportpályát épít, valamint 300 millió forintot biztosít a városnak. A svájci cementgyár további 300 millió forintért térségfejlesztési alapítványt is létre hozna, mely öt évig pályázati formában intézményeket, civilszervezeteket támogatna, évi 60 millió forinttal.


A történet kezdete

A Holcim Zrt. 2005 augusztus 25-én Táton jelentette be, hogy Nyergesújfalu határában zöldmezős beruházásként új cementművet építene. A létesítmény átadása után 5-10 éven belül, az évi félmillió tonna éves kapacitású lábatlani cementgyárat bezárnák és az ott foglalkoztatott 230 fő átvétele mellett 52 új munkahelyet teremtenének az új üzemben.

A nyergesújfalui gyár évi 1,5 millió tonna cement termelése mellett 75 ezer tonna hulladékot is elégethetne a cement gyártása során. A Holcim a mintegy 4,5 millió tonnás magyar cementfelhasználás évi 2-2,5 százalékos növekedésével számol. Emellett remélik, hogy az éves 1 millió tonna elsősorban ukrán és kisebb részt szlovák importból származó cement mennyisége csökken az éleződő piaci verseny és a kisebb szállítási költségek előnye miatt. Egyes szakérői vélemények szerint a térségben még 120 évre elegendő kitűnő minőségű mészkő áll rendelkezésre, amely egyébként a cement legfőbb nyersanyaga.

Ellenérvek


A beruházás híre ellenállást váltott ki helyben és környezetvédők körében is. Az új cementgyár építésére Magyarország mellett még Románia és Szlovákia pályázott.


A 62 milliárd forintra tervezett beruházással kapcsolatban eddig ellenérvként többek között olyan indokok hangzottak el, hogy ivóvízbázisra települ és veszélyezteti a térség ivóvízkészletét (amelynek feltárására a gyár egyébként 10 millió forintot is felajánlott), vagy a cementgyártás folyamatában elégetett veszélyes hulladékok szennyezik az iparilag már így is leterhelt térség levegőjét.

32 milliárdos árbevétel tavaly


A Holcim Hungária Zrt. 2005-ben 32,06 milliárd forint árbevételt ért el, ami 3,6 milliárddal több, mint 2004-ben volt. A vállalat kamat-, adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti nyeresége (EBITDA) a 2004-ben elért 7,51 milliárd forinthoz képest tavaly alig változott, 7,54 milliárd forintra emelkedett. Az idén a múlt évihez hasonló árbevételt, értékesítést, és adózás előtti nyereséget várnak.


A 3,2 milliárd forint jegyzett tőkéjű és 14,567 milliárd forint saját tőkéjű társaság lábatlani és hejőcsabai gyárban termelt cementből 2005-ben 1,434 millió tonnát értékesített, ami 0,134 millióval több, mint a korábbi évben. Emellett a két üzemükben 42 százalékkal több, 542 ezer tonna kavicsot adtak el, amivel 1,2 százalékos piaci részesedést értek el. A 18 gyártótelepükön 24 százalékkal több, 837 ezer köbméter betont adtak el tavaly, amivel magyarországi részesedésük elérte a 15 százalékot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik