Gazdaság

600 milliárd közlekedésfejlesztésre

Várhatóan mintegy 600 milliárd forintot költhet Magyarország a közösségi közlekedés fejlesztésére a II. Nemzeti Fejlesztési Terv keretében – mondta a gazdasági tárca helyettes államtitkára.

A pénzt a nagyvárosok közlekedésfejlesztését célzó Civitas-program keretében elsősorban a városi agglomerációs közösségi közlekedésre, azon belül is a kötött pályás közlekedésre, városi, elővárosi vasút-, továbbá villamosvonalak modernizációjára, ésszerűsítésekre, csatlakozások összehangolására fordítják. Egyed Géza szavai szerint 600 milliárd forintból megvalósulhat Budapest és a legnagyobb magyar városok komplex közösségi közlekedésfejlesztése, amely gyorsabb és kényelmesebb utazást, a forgalmas utak tehermentesítését, a környezetterhelés csökkentését eredményezheti.

A helyettes államtitkár indoklása szerint minderre azért van szükség, mert Magyarországon az agglomerációk közlekedésének fejlődése másfél évtizede nem követi a településszerkezetek változását és az emberek megváltozott életmódját. Az Európai Unió a 2007–2013 közötti időszakban ugyanakkor prioritásként kezeli a közösségi közlekedést és a vasút fejlesztéseket, amelyekre a korábbinál nagyobb forrásokat biztosít.

Maria Alfayate, a Európai Bizottság Energiaügyi és Közlekedési Főbiztosságának képviselője a Civitas-programmal kapcsolatban elmondta: jelenleg 36 várossal dolgoznak együtt, ebből 11 az új tagállamokban található. Magyarországot Pécs és Debrecen képviseli. Fő céljuk, hogy a közlekedési infrastruktúra fejlesztése mellett olyan közösen alkalmazható technikákat, szabályozási rendszereket dolgozzanak ki, amelyekkel élhetőbbé lehet tenni az európai nagyvárosokat.


Gustaf Landahl, Stockholm környezetvédelmi hivatalának vezetője arra figyelmeztetett, hogy a közlekedés okozta légszennyezés ma már annyi halálesetért felelős, mint a közlekedési balesetek, ezért halaszthatatlan az alternatív üzemanyagok bevezetése, a tömegközlekedés, kerékpározás, gyaloglás népszerűsítése, s egyebek mellett az áruszállítás ésszerűsítése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik