Belföld

A Limes-múzeumnál vergődött partra a verőcei halálos hajóbaleset valószínűleg egyetlen túlélője

A Heidelberg szállodahajó Komáromnál vasárnap: a feltételezések szerint ezzel ütközött a halálos balesetet szenvedett kishajó. MTI/Krizsán Csaba
A Heidelberg szállodahajó Komáromnál vasárnap: a feltételezések szerint ezzel ütközött a halálos balesetet szenvedett kishajó. MTI/Krizsán Csaba
Két halottja és öt eltűntje van az éjszakai dunai hajóbalesetnek. A szállodahajón, amelynek a feltételezések szerint a kishajó ütközött, nem is észlelték az ütközést.

Szombaton éjjel egy kishajó nyolc utassal a fedélzetén minden valószínűség szerint összeütközött egy szállodahajóval. Az eset után a hatóságok eddig két holttestet találtak meg, öt embert viszont még mindig keresnek.

Szombat éjjel érkezett bejelentés, hogy Verőce közelében egy vérző fejű férfit találtak, akiről azt feltételezték, hogy hajóbalesetet szenvedett

– mondta Csécsi Soma, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője vasárnap délelőtt tartott sajtótájékoztatóján. A rendőrök a túlélő elmondása alapján kaptak információt az esetről, ezt követően kezdték meg a hajó és az utasok keresését. A túlélő fej- és kulcscsontsérülést szenvedett, sürgősségi osztályon ápolják.

Grauszmann György, Verőce polgármestere azt mondta a Telexnek, hogy a férfi a 12-es úton egy arra járó autóstól tudott segítséget kérni, aki értesítette a hatóságokat. A férfi este 11 óra környékén a verőcei Limes őrtoronynál tudott partra úszni.

A helyszín abból a szempontból szerencsés volt, hogy az őrtoronnyal szemben egy múzeum található, ahol van megfelelő infrastruktúra (például mosdóhelyiségek), hogy segíteni tudjunk az áldozatoknak és a mentésben, keresésben résztvevőknek. Egyelőre a helyszínelés folyik nemcsak Verőcén, de Budapesten és Komáromban is – utóbbi helyszínen állították meg azt a szállodahajót, amelyről azt feltételezik, hogy részese volt a balesetnek. A Telex tudósítójának beszámolója szerint a helyszínelés befejeztéig a hajóról nem engedik leszállni az utasokat. Úgy tudni, a hajó rutinosnak számító, szlovákiai magyar kapitánya nem is vette észre, hogy Passauba tartó hajója baleset részese volt.

Az eltűnt utasokat a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője szerint a partról, a vízről és a levegőből is keresik. Dóka Imre az MTI-nek azt mondta, Budapest és Pest vármegye mellett Bajáról is érkeztek emberek és technikai eszközök, összesen csaknem 90 ember, 12 kishajó és 3 drón kutat. A hivatásos egységekhez önkéntes mentők, tűzoltók és búvárok is csatlakoztak.

A rendőrség tájékoztatása szerint Verőcétől délre a Duna-parton egy férfit, majd órákkal később, a vasárnap hajnali órákban a Megyeri hídnál egy női holttestet, továbbá egy sérült kisgéphajót találtak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik