Gazdaság

Elkészült a 2006-os büdzséjavaslat

Elkészült a kormány 2006-os költségvetési javaslata, amelyet a pénzügyminiszter pénteken nyújt be az országgyűlésnek a részletek formába öntését követően - jelentette be Batiz András kormányszóvivő a kormány vasárnapi informális ülése közben.

Batiz elmondta, hogy a költségvetés konkrét számai csak a büdzsé benyújtásakor fognak ismertté válni. A költségvetés a kormány szándékai szerint igazságos és biztonságos lesz, az ehhez szükséges bátorság megvan a kabinetben – hangsúlyozta a szóvivő. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök múlt szerdán és csütörtökön egyenként egyeztetett a kormány tagjaival a jövő évi tervekről, vasárnap pedig a számokat véglegesítették. Batiz András hozzátette: a jövő évi büdzsé igazi nemzeti költségvetés lesz, az emberek és a fejlesztések költségvetése.

Ötéves adócsökkentés indul

A kormányszóvivő közölte, jövőre elindul az ötéves adócsökkentési program, ami szavai szerint az elmúlt 15 év legnagyobb adócsökkentési programja. Ehhez a fedezetet takarékossággal teremti meg a javaslat – jelezte. A fejlesztések rendben mennek tovább, és a polgárok zsebében is több pénz marad jövőre, viszont az állam kevesebbet költ majd apparátusra. Batiz kifejtette: a tervezésekor azzal számolt a kormány, hogy a bruttó hazai termék 2006-ban 4 százalékkal emelkedik. Ez lehetővé teszi, hogy a bérek vásárlóértéke legalább 3 százalékkal nőjön. Ennél nagyobb ütemben nő a legalacsonyabb keresetek vásárlóereje. A kormány célja, hogy a legkisebb kereset ne legyen kisebb a létminimumnál.

Közölte, hogy családtámogatásokra több, igazságosabban elosztott pénz áll majd rendelkezésre, különösen a kiskeresetűeknél. A nyugdíjasok biztonsága érdekében a törvényben előírt mértéknél kétszer nagyobb emelkedésre számíthatnak – mondta Batiz András. Hozzáfűzte: a nyugdíjak a boltokban 4 százalékkal érnek jövőre többet úgy, hogy a 13. havi nyugdíjat az idősek két részletben megkapják.

Beköszönt az árstabilitás korszaka

A kormány és a jegybank is úgy számol, hogy hosszú évek óta jövőre beköszönt az árstabilitás korszaka, magyarán az árak 2 százalékkal emelkednek csak 2006-ban – mondta a kormányszóvivő.

Összegzésként hangsúlyozta: jövőre az emberek érezhetően jobban élnek majd, az ország is fejlődik, az állam pedig még kevesebbet költ a bürokráciára.

Bátorság híján

“Öt nappal a költségvetés benyújtásának határideje előtt sem Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek, sem Veres János pénzügyminiszternek nem volt bátorsága ahhoz, hogy a nyilvánosság elé tárja a jövő évi költségvetés legfontosabb számait, prioritásait” – állapította meg reagáló közleményében Halász János, a Fidesz parlamenti frakciójának szóvivője. Szerinte az ország közvéleménye joggal várta el, hogy Gyurcsány Ferenc végre őszinte tájékoztatást adjon a költségvetés valódi állapotáról, a várható hiány mértékéről, és ezek 2006-ra áthúzódó hatásairól.

A kormány azt sem árulta el, tesz-e jövőre érdemi lépéseket a kis- és közepes vállalkozások versenyképességének javításáért, a mezőgazdaságból élők támogatásáért – írta közleményében Halász János. Mint hozzátette, joggal vártak volna választ arra is az emberek, hogy az ígéreteken és a fogadkozáson túl tesz-e valamit a kormány a munkahelyteremtés érdekében. Az önkormányzatok arra kíváncsiak, valóban újabb száz milliárd forintos megvonással sújtja-e őket a kormányzat, amit csak további elbocsátásokkal, intézménybezárásokkal és hitelfelvétellel tudnak kigazdálkodni – tette hozzá a fideszes politikus. Halász végezetül azt tudakolta, hogy mennyivel növekszik jövőre az államadósság, és ez mekkora plusz terhet jelent az emberek számára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik