Élet-Stílus

A németek véget vetettek a török csodának

Papírforma eredmény született az Európa-bajnokság első elődöntőjében: az esélyes németek ugyan nem villogtak, de így is legyőzték a szedett-vedett összeállításban játszó, ám lelkes törököket. Az utolsó pillanatban ugyanis ezúttal nem egy félholdas játékos, hanem egy német, jelesül Philipp Lahm villant.

A toronymagas favoritnak vélt Nationalelf álmosan kezdte a mérkőzést. Ólomlábakon mozogtak a németek, s a futballjukban sorjáztak a hibák, a pontatlan átadások. Talán még törököket is meglepte az ellenfél alvajárása, de ezt látva hamar föladták a védekezésre épülő stratégiát, és bátran elkezdtek támadni.

Kazim Kazim előbb 30 méterről kínálta meg Jens Lehmannt, majd 15 méterről bombázott, de utóbb a felsőlécet találta telibe. Nagyot csattant. Kell-e ennél markánsabb ébresztő? Aligha.

GALÉRIA

GALÉRIA

A németek ennek ellenére tovább szunyókáltak, alig-alig támadtak, ha mégis, a török kapura teljesen veszélytelenek voltak. Michael Ballack, Lukas Podolski és Miroslav Klose szinte észrevehetetlen volt. A portugálok elleni negyeddöntő hőse, Bastian Schweinsteiger akart ugyan, de ő is csak kínlódott.

Persze ebben közrejátszott az is, hogy az ellen játékosai szervezetten tetették a dolgukat a pálya közepén. S bátran jöttek előre a sok sérülés és eltiltott miatt szedett-vedett törökök – tehették, hiszen a németek hátul is körülményesnek tűntek -, és a 22. percben a vezetést is megszerezték.

Ez csupán a két együttes tradícióját, presztízsét tekintve keltett meglepetést, a játék képe alapján „járt” a török gól. Kazim 7 méterről „szokásos” helyére, a lécre lőtt, de Ugur Boral közelről, Jens Lehmann asszisztálása mellett már gólvonalon túlra jutatta a labdát – jóllehet, elég kacskán találta el.

Ugyanakkor nem sokáig volt előnyben az Európa-bajnokság meglepetéscsapata. Philipp Lahm elfutása ugyanis már négy perccel később egyenlítést eredményezett. Köszönhetően annak, hogy Schweinsteiger remek ütemben érkezett a bal oldalról bepasszolt labdára, és 6 méterről kapu bal oldalába pörgetett. A játék képén azonban ez nem változtatott.

A bekapott gól sem szegte kedvét a felbátorodott törököknek – a folytatásban is ők voltak az aktívabbak. Hamit Altintop lecsúszott beadása alaposan meglepte Lehmant, de a kapus visszatáncolt és mentett. Ha bemegy, nagy potyagól. De nem ment be, mint ahogy a lelkesen futballozó Sabri Sarioglu távoli lökete is a léc fölött hagyta el a játékteret, és átellenben Podolski rosszul célzott. Boral szabadrúgásból ugyan már eltalálta a kaput, ám Lehmann ezúttal jól tette a dolgát.

A szünetet követően valamivel jobban csipkedték magukat, azaz többet futottak, harcosabbak voltak a németek, de a kapura továbbra sem voltak veszélyesek. Arról, hogy Lahm se legyen kivétel, Kazim gondoskodott: nemes egyszerűséggel fellökte az apró német védőt a tizenhatos vonalán, ámbátor a tizenegyes elmaradt, sőt, ezért még szabadrúgás sem járt a németeknek.

A svájci Massimo Busacca szerintünk tévesen ítélt, arról persze már nem a játékvezető tehet, hogy futball helyett inkább birkózásban jeleskedtek a felek. A második félidőben sokáig izzadságszagú mezőjátékkal teltek a percek, csak néhány átlövés jelentett üdítő kivételt. Az egyik oldalon Boral mozgatta meg Lehmannt, a másikon Thomas Hitzlsperger tüzelt, előbb 18 méterről a léc fölé, majd centiméterekkel a jobb kapufa mellé.

Rüstü Recber hibázott, Miroslav Klose büntetett (MTI/EPA)

Rüstü Recber hibázott, Miroslav Klose büntetett (MTI/EPA)

A hajrá ugyanakkor már izgalmas volt, ahogy ezt a törökök meccsein már megszokhattuk. A 79. percben a németek kerültek lépéselőnybe: Rüstü Recber elnézte Podolski beadását, s Klosének már gyerekjáték volt 11 méterről a hálóba fejelni.

Kapusbakit kapusbaki követett, ahogy gól gólt. Négy perccel a rendes játékidő letelte előtt Sabri gurított középre a jobb oldalról, Lehmann várta a labdát, szinte lemerevedett, Semih Sentürk pedig közvetlen közelről a kapuba továbbított.

Ezt követően egy pályára berohanó szurkoló csinálta a „fesztivált”, majd miután a biztonságiak bevégezték dolgukat, Lahm lett a főszereplő, s mint kiderült, a hős. A müncheni hátvéd a 90. percben Hitzlsperger kiváló passza után betört a tizenhatosra, és 10 méterről a kapu jobb felső sarkába vágta a labdát. S ezzel el is döntötte a találkozót, mivel Tümer Metin 18 méterről a kapu fölé bombázott egy szabadrúgást a túloldalon.

A németek rossz játékkal is képesek nyerni, ezt bizonyították most is, ám a döntőbben többet kell nyújtaniuk, ha negyedszer is Európa-bajnokok akarnak lenni – függetlenül attól ki lesz az ellenfél vasárnap Bécsben, az oroszok vagy a spanyolok.

Philipp Lahm döntött (MTI/EPA)

Philipp Lahm döntött (MTI/EPA)


Nyilatkozatok
Joachim Löw, a németek kapitánya:
„Őrült küzdelem volt, az utolsó másodpercig hatalmas feszültséggel. Mi sajnos az elején nem voltunk elég frissek, rengeteg labdát adtunk az ellenfélnek és rengeteg energiát emésztett fel ezeknek a hibáknak a kijavítása, a labda visszaszerzése. Amíg ellenfelünk erővel bírta, nem tudtuk megvalósítani, amit terveztünk. Az utolsó gólunk előtt azt csináltuk, amit végig kellett volna, sokat mozogtunk és bejátszottuk az üres területekre a labdát. Ekkor már könnyebb dolgunk volt, mert fantasztikusan küzdő ellenfelünk elfáradt. A törökök fantasztikus teljesítményt nyújtottak, reménytelen helyzetekben sem adták fel. A döntőben mindenképpen olyan csapattal találkozunk, amely látványosan és nagyon jól játszik, a mai teljesítményünknél többet kell nyújtanunk.”

Fatih Terim, a törökök kapitánya:
„Nagyon csalódott vagyok, remekül játszottunk, ugyanakkor sajnos hátul megbocsáthatatlan hibákat követtünk el. Úgy gondolom, hogy rengeteget adtunk a török népnek, szerettük volna a döntőbejutással megajándékozni a nekünk szurkolókat. Közel voltunk a nagy sikerhez, de most az ellenfelünknek kedvezett a szerencse. Büszke vagyok a fiúkra, fantasztikus teljesítményt nyújtottak az Eb-n. Most mindenki nagyon szomorú, ez gondolom teljesen érthető, de senkinek nem kell szégyenkeznie, amit lehetett, megtettük a győzelemért.”

Európa-bajnokság, elődöntő:

Németország-Törökország 3-2 (1-1)
Bázel, 39 ezer néző, v.: Busacca (svájci)
Gól: Schweinsteiger (26.), Klose (79.), Lahm (90.), ill. Boral (22.), Semih Sentürk (86.)
Sárga lap: Semih Sentürk (53.)
Németország: Lehmann – Friedrich, Mertesacker, Metzelder, Lahm – Schweinsteiger, Rolfes (Frings, 46.), Ballack, Hitzlsperger, Podolski – Klose (Jansen, 92.)
Törökország: Rüstü – Sabri, Mehmet Topal, Gökhan, Hakan Balta – Kazim (Tümer, 92.), Hamit Altintop, Mehmet Aurelio, Ayhan (Mevlüt, 81.), Boral (Karadeniz, 83.) – Semih Sentürk

Ajánlott videó

Olvasói sztorik