Élet-Stílus

Cannavaro nem játszhat az Eb-n

Fabio Cannavaro megsérült az olasz válogatott hétfő délutáni edzésén. A Chiellinivel történt összecsapást követően a csapatkapitánynak kifordult a bokája, s utólag kiderült, elszakadt a szalagja. A madridi középhátvéd helyett a firenzei Alessandro Gamberinit hívta be Roberto Donadoni szövetségi kapitány.

Cannavaro visszalépésének hírét az olasz szövetségi hivatalos honlapján (figc.it) is megerősítették. Bár kora estig még reménykedtek az olaszok, az Admira Wacker stadionjában történteknek komoly következményei lettek.

„Sajnos, hazamegyek” – vetette oda a rá várakozó újságíróknak a németországi világbajnokság talán legjobb játékosa.
A gyepről hordágyon levitt Cannavarót előbb a mödlingi kórházba szállították, majd Paolo Zeppilli csapatorvos tanácsára Bécsben vizsgálták tovább.

Az osztrák fővárosban elvégzett mágneses rezonanciás kezelés után csak megerősíteni tudták a szomorú hírt: a játékos nem lesz ott a szombaton kezdődő kontinenstornán.

Cannavaro nem szerepelhet az Európa-bajnokságon (ANSA)

Cannavaro nem szerepelhet az Európa-bajnokságon (ANSA)

A szerencsétlenül járt futballistát meg kell műteni, a beavatkozásra várhatóan
Bécsben kerül sor, így Cannavaro a torna ideje alatt, ha csak jelenlétével is,
de segítheti társait.

“Ez volt az utolsó Európa-bajnokságom, labdarúgók
vagyunk, előfordulnak ilyen dolgok. Két éve azért dolgozunk, hogy sikeresek
legyünk a kontinensviadalon. Azt hiszem, természetes, hogy itt maradok a
társaimmal” – nyilatkozta Cannavaro, akire előre láthatólag néhány hónapos
kényszerpihenő vár.

A védőre a torna alatt még „beugróként” sem számolhat vele a szövetségi kapitány. Donadoni így lépett, s meghívta a keretbe a Fiorentina középhátvédjét, Gamberinit.

Az azonban kérdéses, hogy ki helyettesítheti a védelmet és az öltözői hangulatot is irányító csapatkapitányt. Az utóbbi napokban Németországba szerződő Barzagli ugyan remekelt, de elsősorban akkor, ha Cannavaro mellett játszott. Materazzi állandó szerepeltetésében nagy a rizikófaktor, így az is elképzelhető, hogy a rutinos Panucci vagy a középhátvéd pozíciójában (is) otthonos Grosso húzódik majd eggyel beljebb. Esetleg a remek idényt záró Gamberini végigjátssza a tornát.

Flamini készültségben

Vésztartalékként a francia válogatottal tart az Eb-re Mathieu Flamini, aki viszont csak abban az esetben lesz teljes jogú kerettag, azaz akkor játszhat, ha valaki sérülés miatt kidől. Az Arsenalból a Milanhoz szerződő középpályás mozgósítására azért volt szükség, mert Patrick Vieira combsérüléssel bajlódik.
A franciák az olaszokkal, a hollandokkal és a románokkal szerepelnek azonos csoportban szombaton kezdődő tornán.

Nagy tornákat megelőző olasz veszteségek

1970, Mexikó, vb: a két évvel korábbi Eb egyik hőse, Anastasi helyett a később a brazilok elleni döntőben a szépítő gólt szerző Boninsegna került az olasz keretbe.
1982, Spanyolország, vb: a torna előtt az egyik legjobb olasz játékos, Bettega lesérült. Helyette Selvaggit hívta be Enzo Bearzot.
1994, USA, vb: Baresi meniszkusz-sérülése ellenére a társakkal tartott a tengerentúlra. A döntőben játszott Brazília ellen, igaz, kihagyta az egyik büntetőt.
1996, Anglia, Eb: a torna előtti barátságos találkozón kidőlő Ferrara helyére a fiatal Nestát hívta be Arrigo Sacchi. Az Ajax elleni BL-döntőben Conte is megsérült, Rossitto pótolta.
1998, Franciaország, vb: a covercianói edzőtáborban meghúzódó Peruzzi helyett Toldo utazhatott a világbajnokságra.
2000, Hollandia, Eb: ismét Toldóra mosolygott a szerencse. A Norvégia elleni barátságos találkozón kézcsonttörést szenvedő Buffon helyére beugró kapus a Hollandok elleni elődöntő hőse lett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik