Élet-Stílus

Berki aranyérmet nyert az Eb-n

Berki Krisztián aranyérmes lett lólengésben az amszterdami tornász Európa-bajnokságon. Korcsmáros Enikő ugrásban a hetedik helyen végzett.

A magyar versenyző, aki 2005-ben, a debreceni kontinensviadalon is megnyerte ezt a szert, majd tavaly negyedik lett, elsőként jutott a vasárnapi nyolcas döntőbe, ahol nem hibázott és remek teljesítménnyel utasította maga mögé riválisait.

Berki abszolút esélyesként indult a fináléban, hiszen a selejtezőben közel öt tizeddel előzte meg vetélytársait. Állítása szerint minden izgalom nélkül lépett a szerhez, egy kis terpesztéstől eltekintve hibátlanul csinálta meg a gyakorlatot, az ollót is feltette kézállásba, és inkább a végén izgult, hogy hány pontot is kap a gyakorlatra.

“Nagyon-nagyon boldog vagyok. Egy hete talán ez volt az első éjszakám, amit nyugodtan végigaludtam, nem riadtam fel. Ez jó előjelnek tűnt. Már a melegítés is nagyon jól sikerült, apró probléma volt az ujjammal, mert néhány napja bevágtam a körmömet, és tegnap estére begyulladt, de ez egyáltalán nem zavart. Teljesen nyugodt voltam, a szívem inkább a gyakorlat után kezdett hevesen dobogni, hogy mennyit is kapok rá, hiszen volt egy pici tartáshibám. Csak azt tudom mondani, hogy nagyon örülök, nagyon vágytam erre az aranyéremre, most pedig egy pici pihenőre.” – mondta a finálé után Berki.

A második helyen a brit Daniel Keatings, a harmadikon pedig a címvédőként Hollandiába érkezett román Flavius Koczi végzett.

A vasárnapi fináléban egy másik magyar is remekül szerepelt: az ugrás nyolcas döntőjében Korcsmáros Enikő megelőzve román riválisát a hetedik helyen végzett. A magyar versenyzőtől már a fináléba jutás is kellemes meglepetés volt.

Altorjai Sándor, a magyar szövetség főtitkára elégedetten értékelt. “Nagyon örülök Berki aranyérmének és Korcsmáros hetedik helyének. Krisztián megmutatta, hogyan kell tornázni, volt egy pici tartáshiba, de igazából a mezőny fölé nőtt, több mint három tizeddel kapott többet, mint a második helyezett. Kiindulópontja 6,7 pont volt, azt hiszem, ez önmagáért beszél. Ez a siker jó belépő az őszi olimpiai kvalifikációs világbajnokságra.” – fogalmazott.

Amszterdam, Európa-bajnokság
Nők
Ugrás
1. Carlotta Giovannini (Olaszország) 14,812 pont
2. Okszana Csuszovityina (Németország) 14,725
3. Anna Grudko (Oroszország) 14,625
…7. Korcsmáros Enikő 14,012

Férfiak
Talaj
1. Rafael Martinez (Spanyolország) 15,550
2. Thomas Bouhail (Franciaország) 15,350
3. Matthias Fahrig (Németország) és Elefteriosz Koszmidisz (Görögország) 15,275-15,275

Lólengés
1. Berki Krisztián 15,800 pont
2. Daniel Keatings (Nagy-Britannia) 15,450
3. Flavius Koczi (Románia) 15,325

Ajánlott videó

Olvasói sztorik