Tudomány zöldövezet

Továbbra sem látni, mikor jön a La Niña

LOUISE BEAUMONT / Getty Images
LOUISE BEAUMONT / Getty Images

Az Ausztrál Meteorológiai Szolgálat kéthetes előrejelzése alapján csökkent a valószínűsége annak, hogy a következő hónapokban beköszöntene a La Niña éghajlati jelenség – írja az MTI. Amennyiben a folyamat mégis elindulna, csak rövid ideig tartana, és gyenge lenne.

Az El Niño és az azt váltó La Niña kialakulását a Dél-Amerika partjaitól nyugatra húzódó tengerfelszín hőmérsékletének lehűlése és felmelegedése okozza. A globális mezőgazdaság szempontjából ezek a természetes folyamatok komoly jelentőséggel bírnak, a La Niña hatására például Ausztrália keleti részén, Délkelet-Ázsiában és Indiában nő a csapadék mennyisége, míg az amerikai kontinensen csökken. Az El Niño, amely legutóbb 2023-tól 2024-ig tartott, globálisan melegítő hatású, a mostani, semleges állapot pedig a régiónkban okoz szélsőséges meleget.

Az Ausztrál Meteorológiai Szolgálat saját klímamodelljének eredményeire hivatkozva közölte, hogy csökkent a valószínűsége a következő hónapokban elinduló La Niñának, és ezt további hat klímamodellből négy szintén megerősítette.

„Ha ki is alakulna a La Niña, az előrejelzések szerint a tengerfelszíni hőmérsékleti anomália erősségét tekintve viszonylag gyenge és rövid életű lenne” – emelte ki a szervezet, hozzátéve, hogy a modellek februárra mind semleges értéket jósolnak.

Egy amerikai kormányzati hivatal múlt heti meteorológiai előrejelzése 60 százalékos esélyét látta annak, hogy november végére kezdetét veszi a La Niña és az 2025 januárjáig, márciusáig kitart. Egy hónappal korábban még 71 százalékra tették ennek esélyét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik