Tudomány zöldövezet

Csapatnyi delfin vesztegel Anglia partján

Gary Webber / Getty Images
Gary Webber / Getty Images

Egy 11 példányból álló delfincsorda sodródott partra Angliában – írja a BBC. Az állatok még szeptember 30-án, éjszaka rekedtek egy sárlapályon.

Az állatmentők elmondták, nagyon nehéz a helyzet, a munkálatok még most is zajlanak. A jelentés szerint a 11-ből 7 gömbölyűfejű-delfin már elpusztult, 2-őt sikerült visszajuttatni a nyíltvízre, 2 pedig továbbra is a parton vesztegel.

Az utolsó 2 mentésre szoruló példányt egyelőre nem tudják megközelíteni az őket körülvevő nagy sártenger miatt.

Nem példátlan, hogy gömbölyűfejű-delfinek csapatosan vetődjenek partra: idén júliusban 77 állat rekedt a szárazföldön Skóciában, áprilisban Nyugat-Ausztráliában pedig 100-nál is több.

Előbbi eset kapcsán a szakértők elmondták, hogy az elmúlt években egyre több tömeges partra vetődés történik, ennek pedig két lehetséges magyarázata van. Egyrészt elképzelhető, hogy az áll a jelenség hátterében, hogy a bálna és delfinvadászatok betiltása óta sokkal több tengeri emlős lett a vizekben, így természetesen ha nagyobb számban is kerülnek a szárazföldekre. A másik verzió viszont nem ennyire pozitív: eszerint egyre több veszélyforrás leselkedik ezekre az állatokra vizekben.

Kapcsolódó
Egy egész csordányi delfin sodródott partra
Összesen 77 példány került szárazföldre Skócia partjainál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik