Tudomány zöldövezet

Kardhal nyársalt fel egy cápát

James R.D. Scott / Getty Images
James R.D. Scott / Getty Images

Elképesztően súlyos sérülést élt túl egy cápa, amelyre halászok találtak rá Albánia déli partjainál – írja az IFLScience. Amint az esetről készült tanulmányból kiderül, a tudósok ezelőtt soha nem láttak még olyat, hogy egy cápa ehhez hasonló sebesülés után életben maradjon.

Amikor a felnőtt kékcápát kihúzták a vízből, semmilyen sérülést nem láttak rajta, gyomra pedig tele volt, vagyis normálisan táplálkozott. Egy boncolás alkalmával viszont egy kardhal orrának 18,6 centiméteres darabját találták meg a koponyájába fúródva.

A kékcápák (Prionace glauca) és a kardhalak (Xiphias gladius) mindketten csúcsragadozók, és ugyanazokban a vizekben vadásznak. Ez azt jelenti, hogy versengenek egymással a táplálékért és a területért, ezért előfordul, hogy egymásra támadnak. Egy ilyen összecsapás résztvevője lehetett a kifogott állat is, amelynek fejét nyársalta fel riválisa.

A kardhalak hosszú, kardszerű felső állkapcsa táplálékszerzésre, és védekezésre is szolgál, de előfordulhat, hogy használata közben letörik belőle egy darab, mint amilyet a kihalászott cápa koponyájában is megtaláltak. Ez nagyon súlyos sérülésnek számít a kardhalaknál, amely akár az állat pusztulásával is végződhet.

Eddig összesen 8 olyan esetet dokumentáltak, amely során kardhalak kékcápákat szúrtak keresztül, de más fajokba tartozó cápákról is tudunk, akik így jártak. A mostani azonban az első ismert incidens, amelyet túlélt az áldozat, a többi cápa mind elpusztult.

A felnyársalt kékcápa 2,75 méteres volt és 44 kilogrammot nyomott, vagyis meglehetősen kicsinek számított egy átlagos kardhalhoz képest, amelyek akár 4,55 méteresre és 650 kilogrammosra is nőhetnek.

Kapcsolódó
Sorra gyilkolják a kardhalak a cápákat
Úgy tűnik, van igazság a halászok régi történeteiben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik