Napokon belül árvíz lehet a Duna magyarországi szakaszán is

Olyan brutális esőzés várható az osztrákoknál, hogy azt mi is megszenvedhetjük.

A következő napokban jelentős mértékű esőzés várható Ausztriában, többek között a Duna vízgyűjtő területein is. Ennek eredményeként a Duna magyarországi szakaszán, ahol jelenleg kifejezetten alacsony a vízállás (Budapesten, például, mindössze 137 cm), napokon belül jelentősen emelkedik a vízszint – írja a Telex.

A budapesti szakaszon szeptember 17-re már 565 cm-es vízállást várnak a jelen állás szerint. 

Nagybajcsnál jelenleg 183 centi a vízállás, hat nap múlva viszont már 600 centit várnak – és egyelőre nem látni a végét. A budapesti szakaszon egyébként 620 cm-nél van elsőfokú készültség, ekkor zárják le a rakpartokat. Márpedig a Nagybajcsnál látható adatok alapján úgy tűnik, hogy Budapesten sem áll meg 565 centinél a vízszint.

Az emelkedés olyan mértékű, hogy az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint Nagybajcsnál már szeptember 15-én meghaladhatja az elsőfokú árvízvédelmi készültséget, majd a rá következő két napban a másodfokút is. A következő 4-5 napban ritkán látott mennyiségben esik majd az eső a vízgyűjtőkre, az előrejelzésekből azonban egyelőre nem derül ki, mi jöhet ezután.

Osztrák meteorológiai oldalakon már napokkal ezelőtt jelezték, hogy súlyos árvizet okozhat a közelgő csapadéktömeg. A kérdés az, hogy az összes várható csapadék eső formájában érkezik-e meg, vagy lesz, ami a magasabb tájakon havazást eredményez. Ha ugyanis a várható csapadék egy része hó formájában érkezik meg, akkor az nem okoz víztöbbletet a folyókban. Legutóbb egyébként júniusban volt Budapestet is érintő árvíz a Dunán, azt megelőzően pedig tavaly karácsonykor.

Kapcsolódó
Óriási eső és október végi hideg érkezik
Többhavi csapadékmennyiség, nyugatról érkező árhullám és az ország nagy részén 15 fok alatti középhőmérséklet.