Elfelejtett uralkodó nyomára bukkantak

A szakértők egy maja romvárosban végeztek feltárást.

A Mexikói Antropológiai és Történeti Intézet (INAH) régészei egy hatalmas kőlapot fedeztek fel Cobában, egy szent medence padlójában – írja a Heritage Daily. Cobá egy maja település a Yucatán-félszigeten, Quintana Roo államban. A városnak fénykorában mintegy 50 ezer lakosa volt, a település nagyrészt a középső és késő klasszikus időszakban (i. sz. 500-900) épült.

A közelmúltban végzett ásatások során egy monumentális kőlapot tártak fel, amelyen 123 maja glifa látható. A kőlap egy szent medence padlóján található a Nohoch Mul nevű, 42 méter magas piramis közelében.

A jelképek L alakban helyezkednek el egy több mint 11 négyzetméternyi területen. Cobában korábban számos vésett és faragott sztélé került elő, az új lelet azonban hatalmas segítséget jelent a város dinasztiájának megismerésében.

A szöveg Cobá egy, eddig ismeretlen uralkodójára, K’awiil Ch’ak Chéenre utal.

A király K’awil villámisten nevét vette fel. A glifák Keh Witz Nal városának 569-ben történt alapítására, illetve a Cobát alapító istenekre is kitérnek.

A régészek most azon dolgoznak, hogy megőrizzék a leletet, amelyet károsított az esőzések és a pangó víz okozta erózió. A szövegről nagy pontosságú 3D-s felvétel készült, amely maradandó adatot biztosít az alaposabb vizsgálatokhoz.