Tudomány zöldövezet

Elsüllyedt egy olajszállító, súlyos katasztrófa fenyeget a Fülöp-szigeteknél

Handout / AFP
Handout / AFP

Felborult és elsüllyedt egy közel 1,5 millió liter ipari üzemanyagot szállító tartályhajó Fülöp-szigeteki főváros, Manila közelében – írja a BBC. A baleset július 25-én, csütörtökön történt.

Jaime Bautista közlekedési miniszter szerint a Fülöp-szigeteki zászló alatt közlekedő MT Terra Nova legénységének tizenhat tagját kimentették, egyet még keresnek. A hatóságok olajszennyezést észleltek, de az erős szél és hullámzás akadályozza a munkát.

A katasztrófa egy nappal azután történt, hogy a Gaemi tájfun felerősítette a szezonális monszunesőket, áradásokat idézve elő Manilában és a külvárosaiban. A Gaemi Tajvanra is lecsapott, legalább három halálesetet és több száz sérülést okozva.

Az MT Terra Nova a Fülöp-szigetek középső részén fekvő Iloilo városa felé tartott, amikor elsüllyedt, és több kilométeres olajfoltot hagyott maga után. A parti őrség vizsgálja, hogy a rossz időnek szerepe lehetett-e a balesetben.

Armando Balilo, a szervezet szóvivője elmondta, versenyt futnak az idővel, hogy megfékezzék a szennyezést.

Hozzátette: ha a tartályhajó összes olaja kiszivárogna, az a Fülöp-szigetek történetének legnagyobb olajkatasztrófája lenne.

A baleset a Manila-öbölben történt, nagy a veszélye annak, hogy amennyiben a szennyezés kikerül, a partvonalat is elérje. A térségben forgalmas hajóútvonalak húzódnak, a partokon pedig bevásárlóközpontok, kaszinók és halászközösségek találhatók.

2023 márciusában egy 800 ezer liter ipari üzemanyagot szállító olajszállító süllyedt el Kelet-Mindoro tartomány partjainál. Az olaj több közeli halászfalut is elért, beborítva a partokat, és egészségi problémákat, többek között görcsöket, hányást és szédülést okozva többeknek.

Csaknem két évtizeddel korábban egy körülbelül 2 millió liter olajat szállító tanker süllyedt el a Guimaras szigetnél a viharos tengeren. A tíz rekesze közül azonban csak az egyikből áramlott ki a rakomány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik