Tudomány zöldövezet

Korábban ismeretlen állatot kaptak el Ausztráliában

Stephen Zozaya via Zozaya, Case and Hoskin (2024)
Stephen Zozaya via Zozaya, Case and Hoskin (2024)

Korábban ismeretlen állatot sikerült befogni Ausztráliában – írja a Miami Herald. A kutatók már évek óta próbálták elkapni a faj egyik példányát, azonban kivételes gyorsaságuk miatt egészen mostanáig mindig sikerült kereket oldaniuk.

Az eltökélt tudósoknak most végre 5 egyedetet is sikerült megfogniuk a furcsa külsejű gyíkokból, amelyek már a 2000-es évek eleje óta izgalomban tartották őket. Az állatok alapos vizsgálata után megállapították, hogy egy teljesen új fajba tartoznak.

Amint a róla készült új tanulmányból kiderül, a faj a Rungulla-szkink (Ctenotus rungulla) nevet kapta, ugyanis a Rungulla Nemzeti Park sziklás vidékein fedezték fel. A Rungulla-szkinkek körülbelül 23 centiméter hosszúak, oldalán fekete és fehér csíkok futnak végig, színe a fején szürkés-, a csípőjénél pedig vörösesbarna.

W. Read via Zozaya, Case and Hoskin (2024)

Az állat erdőkkel körbe ölelt sziklás vidékeken él, ahol kiválóan beleolvad környezetébe. Egyelőre Queensland állam 4 különböző területén figyelték meg, de feltehetőleg ennél több helyen is elterjedt.

Kapcsolódó
Rejtélyes állatot találtak az esőerdő mélyén
Az új fajnak egyetlen példányára bukkantak rá, amely egész nemének is csupán a második ismert egyede.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik