Tudomány zöldövezet

Csimpánzok segíthetnek új gyógyszerek felkutatásában

Yannick Tylle / Getty Images
Yannick Tylle / Getty Images

Egy friss tanulmány alapján a vadon élő csimpánzok fájdalomcsillapító és antibakteriális tulajdonságokkal bíró növényeket fogyasztanak, hogy meggyógyítsák magukat – írja a BBC. A szakértők ugandai erdőkben figyeltek meg sérültnek vagy betegnek tűnő egyedeket.

Amikor egy-egy példány specifikus növényt keresett, a csapat mintát vett belőle. A legtöbb vizsgált növényről kiderült, hogy antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik.

A kutatók úgy vélik, hogy a csimpánzok akár az új gyógyszerek keresésében is segíthetnek.

Dr. Elodie Freymann, az Oxfordi Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint lehetetlen minden növényt megvizsgálni gyógyhatása szempontjából az érintett erdőkben. A csimpánzok által használt fajokra fókuszálva azonban célzottabban végezhetnek teszteket.

Freymann az elmúlt négy évben hónapokon át nyomon követett két csimpánzközösséget a Budongo Erdőrezervátumban kollégáival. Amellett, hogy a fájdalom jeleit keresték, ürülék- és vizeletmintákat is begyűjtöttek. Különös figyelmet fordítottak arra, ha egy sérült vagy beteg csimpánz olyasmit keresett, amit általában nem szokott megenni, például fakérget vagy gyümölcshéjat.

Az egyik vizsgált egyed, egy hím keze súlyosan megsérült. Míg a csoport többi tagja üldögélt és evett, a sérült csimpánz páfrányok után kutatva sántikált, ő volt az egyetlen a csoportjában, amely elfogyasztotta az érintett növényeket.

Mint a későbbi vizsgálatokból kiderült, a Christella parasitica nevű páfrány erős gyulladáscsökkentő. A példány néhány nappal később már ismét használni tudta kezét.

A kutatók összesen 17 mintát gyűjtöttek 13 különböző növényfajból, és elküldték azokat Dr. Fabien Schultznak, a németországi Neubrandenburgi Alkalmazott Tudományok Egyetemére. Kiderült, hogy a növények közel 90 százaléka antibakteriális, kétharmaduk pedig gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bír.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik