Tudomány zöldövezet

Másfél kilométert úszott a krokodiloktól hemzsegő vízben a háromlábú oroszlán

Nick Dale / 500px / Getty Images
Nick Dale / 500px / Getty Images

Szakértők egy csoportjának sikerült megfigyelnie, ahogy egy háromlábú ugandai oroszlán, Jacob többször is megpróbált átkelni testvérével, Tibuval egy krokodiloktól és vízilovaktól hemzsegő csatornán – írja a Gizmodo. Alexander Braczkowski, a Griffith Egyetem munkatársa szerint a páros látszólag menekült, miután többször verekedésbe keveredtek fajtársaival. Jacob korábban egy orvvadász csapdája miatt vesztette el lábát.

Az állatok egy februári napon, az éj leple alatt többször is bemerészkedtek a Kazinga-csatornába, de háromszor visszafordultak. Negyedik próbálkozásra aztán a testvérek 1,5 kilométert úsztak le, hogy elérjék a túlpartot.

Braczkowskiék szerint ez a valaha dokumentált leghosszabb úszás oroszlánok körében.

Oroszlánok már máskor is átkeltek a vízen a nemi arányok felborulása, illetve az emberekkel való konfliktus miatt, ám ez volt az első alkalom, amikor filmre is vették az eseményt. Az úszáskor Jacob meglehetősen rossz állapotban volt.

Braczkowski és kollégái az Erzsébet Királynő Nemzeti Parkban végezték a megfigyelést. A dokumentáláshoz hőkamerát és drónt használtak 50-70 méteres távolságból. Az afrikai oroszlánoknál általában legfeljebb 100 méteres úszásokat rögzítenek, a faj nem kifejezetten kedveli a vizet.

Jacob és Tibu útja azt is jelzi, hogy az egyik legikonikusabb vadállatnak komoly kihívásokkal kell szembenéznie az emberi nyomás miatt. A térség gazdái gyakran mérgekkel próbálják megóvni az haszonállat-állományt a ragadozóktól, emellett az orvvadászok is komoly fenyegetést jelentenek az oroszlánokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik