Tudomány zöldövezet

Csupán nyolc egyed ismert a ritka hibrid állatból

Philippe Clement / Getty Images
Philippe Clement / Getty Images

Egy friss tanulmányban a kutatók a grizzlyk és a jegesmedvék hibridizációját elemzik – írja az IFLScience. A grizzly a barna medve észak-amerikai alfaja, az egyedek a felmelegedés miatt egyre északabbra húzódnak, ahol jegesmedvékkel is találkoznak, amiből esetenként hibridek születnek. A szakértők több ilyen példányt is azonosítottak, de megállapították, hogy azok továbbra is ritkák.

A hibridek két kétféle formában jelennek meg, attól függően, hogy melyik szülő melyik fajhoz tartozik. A vadon élő, vagyis nem állatkertekben őrzött ismert példányok apja mind grizzly, anyja pedig jegesmedve.

„Bár a jegesmedvék és a grizzly medvék elterjedési területe átfedésben van, az átfedés jellemzően nyáron történik, amikor a jegesmedvék a szárazföld partjainál várják, hogy a tengeri jég újra kialakuljon” – nyilatkozta Dr. Ruth Rivkin, a Polar Bears International, a Manitobai Egyetem és a San Diegó-i Állatkert Vadvilági Szövetségének munkatársa. „A jegesmedvék párzási időszaka télen zajlik, amikor a medvék a tengeri jégen vannak, és fókákra vadásznak” – tette hozzá.

A szakértő szerint a grizzly hímek egyre gyakrabban mennek a tengeri jégre vadászni a kanadai sarkvidék kisebb szigeteinél. Ha ilyenkor összefutnak egy-egy nőstény jegesmedvével, ritka esetben párosodnak vele.

Nőstény grizzlyk estében nem figyeltek meg ilyen távoli vándorlást, emiatt nem találkozhatnak velük hím jegesmedvék. További érdekesség, hogy a hím grizzlyk agresszívebbek, mint a jegesmedvék, ami versengés esetén növelheti az esélyeiket.

A mostani volt az első nagyszabású kutatás, amelyben ezen vadon élő hibrideket vizsgálták. Az elemzéshez a genetikát hívták segítségül, a csapat 371 régebbi jegesmedve, illetve 440 grizzlymintát analizált, amelyeket Kanada, Alaszka és Grönland területéről gyűjtöttek be.

A szakértők mindössze nyolc hibridet azonosítottak.

A hibridizáció egyelőre a sarkvidék nyugati részének egy kis részére korlátozódik, és meglehetősen ritka. Ahogy azonban nő a találkozás valószínűsége, úgy fokozódik a hibridizáció esélye is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik