Tudomány zöldövezet

Újra vadászhatnak bálnára ezek az amerikai őslakosok

Buyenlarge / Getty Images
Makah bálnavadászok 1911-ben.
Buyenlarge / Getty Images
Makah bálnavadászok 1911-ben.

Engedélyt kaptak a szürke bálnák vadászatára a maka őslakosok az Egyesült Államoktól – számolt be róla a The Guardian. A döntés értelmében ezek az indiánok 25 év után először ismét gyakorolhatják ezt a tevékenységet, amely fontos szertartásnak számít a törzsnél.

A Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) szerdán jelentette be, hogy korlátozott hozzáférést ad a maka törzsnek a bálnavadászathoz. A következő 10 év alatt 25 szürke bálna megölését engedélyezték nekik egy 1855-ben kötött megállapodásra hivatkozva.

A mintegy 1500 főből álló maka törzs az egyetlen őslakos törzs, amely a bálnák vadászatára is kitérő egyezményt kötött az Egyesült Államokkal, ebben leírt jogukat azonban több mint két évtizeden keresztül nem tudták érvényesíteni. Most viszont sok évnyi meghallgatás és bírósági tárgyalás után folytathatják a vadászatot.

A bálnavadászat fontos része a maka törzs kultúrájának, spirituális rítusok részét képezi, valamint számos dalt és táncot ihletett. Az őslakosok először az 1920-as években kényszerültek szüneteltetni hagyományukat, amikor a kereskedelmi bálnavadászat vészesen lecsökkentette a tengeri emlősök példányszámát. 1972-ben viszont védettnek nyilvánították őket, a bálnavadászatot pedig betiltották, amelynek köszönhetően elkezdtek helyreállni a populációk. Így 1999-ben, mintegy 70 év kihagyás után újra bálnavadászatra indult a maka törzs, ez azonban hatalmas felháborodást keltett, amelyet perek sora követett. Ennek következtében újabb 25 évre, egészen mostanáig abba kellett hagyniuk tradíciójukat.

Kapcsolódó
Több mint száz védett bálna megölését engedélyezte Izland
Ezzel idén is lesz munkája Európa utolsó bálnavadász cégének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik