Tudomány zöldövezet

Néhány egyed maradt a világ legritkább emlősfajából

David Schneider / Getty Images
David Schneider / Getty Images

Megszülettek az éves vaquita-felmérés eredményei – írja az IFLScience. A kaliforniai disznódelfinként is ismert, súlyosan veszélyeztetett faj a világ legritkább emlőse.

A 2024-es kép meglehetősen vegyes, a vizsgálatot végző Sea Shepherd szerint mindössze 6-8 példányt láttak, szemben a 2023-as 8-13 egyeddel. Újszülött borjakat idén sem dokumentáltak, viszont sikerült megpillantani egy nagyjából egyéves, egészséges állatot.

Dr. Barbara Taylor, a projekt vezetője kiemelte: az eredmények aggasztóak, de a megfigyelt terület csupán 12 százalékát tette ki annak a régiónak, ahol 2015-ben megfigyelték a fajt. A 6-8 egyedre vonatkozó becslés minimális, valószínűsége 75 százalék, arra 25 százalékos esélyt adnak, hogy a tényleges szám inkább 9-11 egyedre tehető.

Az állatok szabadon mozognak egy védett területen, ezért a kutatást érdemes lesz kiterjeszteni. A szakértők szerint a védett területen kívül is védelmet kellene nyújtani az állatoknak az illegális halászattal szemben. A felmérést 2024 májusában végezték el Kaliforniai-öböl északi részén, Mexikóban.

A Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság tavaly 70 év után először adott ki riasztást egy cetféle, a vaquita miatt.

Az akkori becslések alapján mindössze nagyjából 10 kaliforniai disznódelfin maradhatott a világon.

Pritam Singh, a Sea Shepherd elnök-vezérigazgatója kiemelte, hogy szervezete teljes mértékben elkötelezett az állatok megóvása mellett. A csoport a mexikói kormánnyal közösen 2015 óta aktívan küzd a védelmükért.

A vaquitákra a legnagyobb fenyegetést az illegális halászat jelenti. A helyiek egy szintén veszélyeztetett állat, a totoaba nevű halfaj befogására helyeznek ki betiltott hálókat, amelyek gyakran a cetfélékkel is végeznek. A totoabát elsősorban úszóhólyagja miatt fogják, a fő piacot Kína adja.

A Mexikói Védett Természeti Területek Bizottsága bejelentette, hogy az idei felmérést júliusra és augusztusra is kiterjesztik. A csapatok 30 akusztikus detektort fognak telepíteni azon a területen, ahol 2015-ben több egyedet is megtaláltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik