Tudomány zöldövezet

Tíz példány maradt csupán a ritka delfinfajból

David Schneider / Getty Images
David Schneider / Getty Images

A Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC) 70 éves fennállása során első alkalommal adott ki kihalási riasztást – írja a The Guardian. A szervezet a vaquita, azaz a kaliforniai disznódelfin kipusztulásának kockázatára hívja fel a figyelmet, ez a faj a világ legkisebb és leginkább veszélyeztetett cetféléje.

Egy, a közelmúltban megjelent tanulmány alapján csupán tíz vaquita maradt a bolygón.

A faj egyedül Mexikóban, a Kaliforniai-öbölben fordul elő. Az állatok egy szintén veszélyeztetett faj, a totoaba nevű hal iránti kereslet miatt sodródott a kihalás szélére, az illegálisan kihelyezett hálók sok egyed pusztulását okozták.

Az IWC tudományos bizottsága komoly aggodalmát fejezte ki a kaliforniai disznódelfinek fennmaradásával kapcsolatban. A szervezet szerint a faj kihalása elkerülhetetlen, hacsak az illegális hálókat nem cserélik le olyan eszközökre, amelyek az állatokat és a halászok megélhetését is védik. „A kihalási riasztással azt akartuk elérni, hogy az üzenet szélesebb közönséghez jusson el, és hogy mindenki megértse, mennyire komoly a helyzet” – mondta Dr. Lindsay Porter, az IWC tudományos bizottságának alelnöke.

A totoabák befogásához kopoltyúhálókat használnak az orvhalászok, ezek függőlegesen álló, lapos hálók. A totoabák úszóhólyagja a hagyományos kínai gyógyászatban értékes alapanyag, amelyet elképesztő haszonnal árulnak a kínai és a hongkongi feketepiacon. Az illegális kereskedelem következtében a vaquiták száma az elmúlt évtizedben 567-ről tízre csökkent.

2022-ben a mexikói haditengerészet kormányzati szervekkel együttműködve betontömböket helyezett el a zéró toleranciás területen, és fokozták az illegális halászat visszaszorítása, valamint az állatok védelme érdekében tett erőfeszítéseket. Egyes adatok arra utalnak ugyanakkor, hogy az illegális halászat a zóna szélére költözött, új, problémás területeket hozva létre.

Az IWC szerint a törekvések ígéretesek, de további odafigyelésre van szükség, a szervezett bűnözés bevonódása és a halászati szabályok nehéz ellenőrzése pedig tovább bonyolítja a helyzetet. Porter kiemelte, hogy a vaquiták még nem vesztek el, az elmúlt évben pedig legalább egy borjút láttak, ami az egyedek egészségének jele.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik