Tudomány zöldövezet

Titokzatos új kígyófajt találtak Szaúd-Arábiában

Fulvio Licata
Fulvio Licata

Eddig ismeretlen, titokzatos kígyót találtak Szaúd-Arábiában – derül ki a Pensoft Publishers közleményéből. A felfedezésről szóló tanulmányból kiderül, hogy az új faj a Rhynchocalamus hejazicus nevet kapta, amelynek második tagja az ország Hidzsáz tartományára utal, a hüllőre ugyanis itt bukkantak rá.

Ezek a kígyók kis méretűek, és általában könnyen felismerhetők vörösesbarna testükről, valamint a nyakukon és fejükön található fekete foltokról, habár teljesen fekete változatuk is létezik. A Rhynchocalamus hejazicus a homokos és sziklás vidékeket kedveli, de olyan helyeken is megél, amelyeket az emberi tevékenység felforgatott. Ebből kiindulva a kutatók szerint a fajt nem kell fenyegetettnek tekinteni.

A megfigyelésekből arra lehet következteti, hogy éjszakai állatok, de ezen kívül életmódjukról és viselkedésükről egyelőre még keveset tudunk.

A tanulmány szerzői szerint meglepő, hogy Szaúd-Arábia közép-nyugati régióiban ismeretlen állatra bukkantak, de ez reményt ad arra, hogy még több felfedezetlen faj rejtőzhet a királyság területén.

Kapcsolódó
Eddig ismeretlen mérges kígyót fedeztek fel Kínában
Az állat nagyon agresszívan reagál, ha háborgatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik