Tudomány zöldövezet

Egyre kisebbek a szürke bálnák

Michael Nolan / Getty Images
Michael Nolan / Getty Images

Évtizedek óta csökken a szürke bálnák testhossza – írja az Interesting Engineering egy új tanulmány eredményeire hivatkozva. A változás kihatással lehet a vízi emlősök egészségére, valamint a táplálékláncra is, amelynek a részei.

A szürke bálnáknak (Eschrichtius robustus) jelenleg két populációja él a Földön: az Észak-Amerika partjainál található északkelet-csendes-óceáni, illetve az Ázsiánál tartózkodó északnyugat-csendes-óceáni. A tudósok megfigyelései szerint utóbbi populáció tagjai már 2000 óta zsugorodnak, a ma születő egyedek már 13 százalékkal rövidebbek a 20 éve világra jötteknél.

Ez a méretcsökkenés befolyásolja az állatok viselkedését, élettani működését és közösségeikre is hatással lehet. Az egyik legnagyobb kérdés például az, hogy a kisebb bálnák képesek lesznek-e elég hatékonyan párzani, és fenn tudják-e tartani populációjuk növekedését.

A szakértők egyelőre nem tudják pontosan, mi okozza a szürke bálnák zsugorodását, azonban a klímaváltozás hatásai, köztük a tengerek vízének melegedése nagy eséllyel szerepet játszhat benne.

Kapcsolódó
Több mint száz védett bálna megölését engedélyezte Izland
Ezzel idén is lesz munkája Európa utolsó bálnavadász cégének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik