Tudomány zöldövezet

Ellenszert találtak az európai fekete özvegy mérgére

Frank Buchter / Getty Images
Frank Buchter / Getty Images

Új ellenszert fejlesztettek ki az európai fekete özvegyek mérgére – írja a Live Science. A kutatók szerint a készítmény sokkal hatásosabb, mint amelyekkel jelenleg kezelik ezen pókok csípéseit, ám még sok kísérlet vár rájuk, mire elérhetővé tehetik a páciensek számára.

Az európai fekete özvegyek (Latrodectus tredecimguttatus) harapásukkal erős mérget, úgynevezett alfa-latrotoxint juttatnak áldozatukba. Ez az anyag az idegrendszert támadja meg, és egy latrodektizmus nevű állapotot okoz, amely nagy fájdalmakat és émelygést okoz.

Ha nem kezelik, a latrodektizmus több napon keresztül is eltarthat, de csak ritka esetekben végződik halállal.

Azoknak, akiket európai fekete özvegy csíp meg általában fájdalomcsillapítókat adnak, hogy enyhítsék a tüneteiket. Ritkán a méregre immunis lovaktól származó antitestekkel is kezelhetik őket, amelyek a testbe fecskendezve felerősíthetik az immunrendszer reakcióját. Ez azonban nem veszélytelen: egyes esetekben a szervezet idegen anyagként érzékeli az antitesteket, ami akár életveszélyes allergiás reakciót is kiválthat.

Az új ellenszerrel azonban elkerülhető lehet ez a probléma, hiszen laboratóriumban létrehozott emberi antitesteken alapszik. A szérumot egyelőre csak laboratóriumi környezetben tesztelték, de további kísérletek után a páciensekhez is eljuthat. Erre azonban előreláthatólag még éveket kell várni.

A világon számos különböző feketeözvegy-faj él, közülük a legismertebb az Észak-Amerikában őshonos Latrodectus mactans, amely testén egy vörös, homokóra alakú minta található. Bár ez a faj közeli rokonságban áll az európai fekete özveggyel, az ellenszer mégsem bizonyult hatásosnak a mérgével szemben.

Kapcsolódó
Ez a legveszélyesebb pók a világon
Mérge akár percek alatt is megölhet egy embert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik