Tudomány zöldövezet

Különösen ritka cápát mosott partra a tenger

Steve Woods Photography / Getty Images
Steve Woods Photography / Getty Images

Egy cápát mosott partra a tenger Rhode Island államban, Amerikában – számolt be róla a Miami Herald. A tengeri ragadozó tetemét egy járókelő vette észre a múlt héten, aki értesítette az illetékes hatóságokat.

A helyszínre érkező szakértők megállapították, hogy az állat egy homoki tigriscápa (Carcharias taurus), amely a világ egyik legveszélyeztetettebb faja.

A Természetvédelmi Világszövetség súlyosan veszélyeztetett kategóriába sorolja a homoki tigriscápákat, populációjuk pedig csökkenőben van, így egyre közelebb kerülnek a kihaláshoz. Ennek oka a túlhalászás és a vizek szennyezése, valamint az is, hogy cápákhoz képest nagyon lassan szaporodnak. Két-három évente csak egy vagy kettő utódot nemzenek, így nehezen tud helyreállni egyedszámuk. Ritkaságuk miatt minden egyes megtalált példány vizsgálata kiemelten fontos, hogy többet tudjunk meg az állomány aktuális helyzetéről.

A tetemet június 6-án, éjszaka elszállították a partról, még mielőtt a dagállyal megemelkedő víz visszavehette volna. A testet a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal laboratóriumába vitték, ahol lefagyasztották, később pedig boncolást végeznek majd rajta. A tetem állapota alapján az állat már napok óta halott lehetett, mire rátaláltak, ezért nehéz lehet majd hasznos információkat szerezni vizsgálatával.

Az egyed egyébként körülbelül 1 méter hosszú volt, és feltehetőleg nagyon fiatal, még az egy éves kort sem érte meg. Pusztulásának okát egyelőre nem határozták meg.

Kapcsolódó
A világ egyik legritkább cápáját mosta partra a tenger
A közönséges angyalcápa súlyosan veszélyeztetett, már csak nagyon kevés példány él a Földön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik