Tudomány zöldövezet

A világ egyik legritkább cápáját mosta partra a tenger

Lorna Jayne Patelaros
Lorna Jayne Patelaros

A világ egyik legritkább cápáját mosta partra a víz egy walesi tengerparton – írja a WalesOnline. A közönséges angyalcápák (Squatina squatina) súlyosan veszélyeztetettek, vagyis csak nagyon kevés példányuk él a világon.

Az angyalcápák egykor egész gyakran fordultak elő az Atlanti-óceán és a Földközi-tenger környékén, az utóbbi évszázadban azonban jelentősen csökkent egyedszámuk és a kihalás közelébe kerültek a környezetszennyezés és élőhelyeik bolygatása miatt.

Az elmúlt években azonban Wales partjainál többször is láttak angyalcápákat, amelyből arra következtetnek, hogy egy kis populáció élhet az országhoz közeli vizekben. Ennek fényében nem meglepő, hogy éppen egy walesi partszakaszon pillantotta meg a járókelő ennek az igazán ritka állatnak a szárazföldre mosott tetemét.

Ezek a lapostestű, rájákra hasonlító halak többnyire a tengerfenéken bujkálnak, várva a megfelelő alkalomra, hogy lesből lecsaphassanak egy halra. Az angyalcápák akár a 2 méteres testhosszt és a 80 kilogrammos tömeget is elérhetik.

Kapcsolódó
Hihetetlenül ritka cápákat vettek videóra
Az óriásszájú cápákról nagyon keveset tudunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik