Tudomány zöldövezet

Nevet adnak egymásnak az afrikai elefántok

Manoj Shah / Getty Images
Manoj Shah / Getty Images

Neveket adnak egymásnak az afrikai elefántok – írja az AP egy új tanulmány alapján. Ezeket a neveket mély dörmögések formájában ejtik ki, amelyeket jó távolról is hallani lehet, így messziről is tudnak szólni egymásnak.

A tudósok szerint azok az állatok, amelyeknél komplex társadalmi struktúrák és családok is megjelennek, nagyobb eséllyel használhatnak neveket, így könnyen megtalálhatják egymást, ha szétválnak. A nagyobb családok, csoportok összetartásához fontos képesség az, ha meg tudják szólítani egymást az állatok.

A kutatók autókkal követték az elefántcsordákat, hogy megfigyeljék, melyik hívásokra, melyik példányok reagálnak. Mivel azonban az elefántok olyan mély hangokat is képesek kiadni, amelyeket az emberek nem hallanak, technológiai segítségre is szükségük volt. Sok hívóhangok rögzítettek, amelyeket aztán mesterséges intelligenciával is kielemeztek, azt azonban nem tudták pontosan meghatározni, hogy az elefántok dörmögésének pontosan melyik része a név.

A nevek használata egyébként nagyon ritka a vadállatok esetében, a delfineknél sikerült ilyesmit megfigyelni, de a szakértők elképzelhetőnek tartják, hogy a papagájoknál is létezhetnek nevek.

Kapcsolódó
Senki sem érti, miért pusztulnak tömegesen az elefántok
Az Okavango-deltánál május óta 350 tetemet azonosítottak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik