Tudomány zöldövezet

Először sikerült levideózni egy borneói ködfoltos párducot kölykeivel

Whitworth Images / Getty Images
Whitworth Images / Getty Images

Első alkalommal sikerült videót készíteni a veszélyeztetett borneói ködfoltos párduc egy családjáról – írja a Live Science. A felvétel az indonéziai Borneó egyik erdejében készült.

A Tanjung Puting Nemzeti Parkban elhelyezett kameracsapdák egy nőstényt és két fiatal kölykét rögzítették. A felvételek arra utalnak, hogy a populáció még mindig szaporodik. A kamerákat az Orangutan Foundation természetvédelmi szervezet munkatársai helyezték ki, hogy dokumentálják a területen élő állatfajokat.

A csapat április 9-én fedezte fel a példátlan videót.

Bár a térségben korábban megfigyeltek már borneói ködfoltos párducokat, ez volt az első alkalom, amikor egy családot együtt filmeztek le.

A borneói ködfoltos párducnak két alfaja él, az egyik Borneó, a másik Szumátra szigetén. Ezen állat igen fürge erdei vadász, amely főként majmokat, macskaféléket és rágcsálókat fogyaszt, és a lombkoronában is képes gyorsan mozogni. Rugalmas ízületeinek köszönhetően a bokája 180 fokban tud elfordulni, így fejjel lefelé is képes leereszkedni a fákról.

Anxious Yoga Perdana, az Orangutan Foundation munkatársa szerint a borneói ködfoltos párduc a sziget legnagyobb őshonos ragadozója, ezért kulcsszerepet játszik a helyi ökoszisztéma fenntartásában. Éjszakai természete miatt az állatról viszonylag keveset tudni, de feltételezhető, hogy egész évben szaporodik, és kétévesen válik ivaréretté.

Az orvvadászat és az élőhelyek pusztulása miatt azonban kevés egyed éri meg az ivarérettséget. Borneóban az egész világon az egyik legnagyobb az erdőirtás mértéke, a WWF szerint az élőhelyek elvesztése miatt az állomány az elmúlt években harmadára csökkenhetett. A faj sebezhetőként szerepel a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján, az új videó viszont reményt ad, hogy még mindig sikeresen szaporodik a vadonban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik