Tudomány zöldövezet

Egy egész hangyászsünt öklendezett fel egy cápa

Gerard Soury / Getty Images
Gerard Soury / Getty Images

Egyben öklendezett fel egy hangyászsünt egy tigriscápa Ausztráliában – számolt be róla a The Guardian. A különös jelenetnek egy csapatnyi tudós volt a szemtanúja, akik éppen tengeri állatokat jelöltek.

Az emlős teljesen egyben volt, de természetesen már nem élt. A szakértők szerint a világon egyedülálló esetről lehet szó, korábban még senki nem számolt be hasonlóról.

Az egyik kutató úgy gondolja, a hangyászsün éppen egy két sziget közötti apró keskeny csatornán úszhatott keresztül, amikor a tengeri ragadozó lecsapott rá. Azt is hozzátette, hogy az állat valószínűleg meg tudta volna emészteni a tojásrakó emlőst a tüskéivel együtt is, az öklendezés pedig egy egyszerű stresszreakció lehetett arra, hogy lefogták a megjelölés idejére. A tetemen viszont nem látták emésztés nyomait, ami arra utalhat, hogy a hangyászsünt csak néhány órával az eset előtt nyelhette le.

A tigriscápák (Galeocerdo cuvier) akár 6 méter hosszúra is megnőhetnek, és hozzájuk fűződik a második legtöbb embereket ért támadás a fehér cápák (Carcharodon carcharias) után. Nevüket a hátukat és oldalaikat díszítő sötét, vízszintes csíkokról kapták. Alapvetően dögevők, gyakran az emberek által hátrahagyott szemetet is elfogyasztják, olyasmit viszont ezelőtt még senki sem halott, hogy hangyászsünt egyenek. Az viszont ismeretes róluk, hogy nem válogatósak, többnyire bármilyen élőlényre lecsapnak, amelyről úgy vélik, hogy könnyen legyőzhető és tápláló.

Kapcsolódó
A nő, akit egyben nyelt le egy cápa
2014 tavaszán tragédia történt egy ausztráliai partszakasz közelében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik