Tudomány

Roncstelepen végezte az óceánkutatás mérnöki csodája

U.S. Navy / Wikimedia Commons / Közkincs
U.S. Navy / Wikimedia Commons / Közkincs

Az R/P FLIP (FLoating Instrument Platfrom) nevű óceáni kutatóplatform igazi kuriózum volt – eleveníti fel az IFLScience. A különleges platform ma darabokban hever egy ismeretlen roncstelepen.

A 108 méter hosszú FLIP-et úgy tervezték, hogy vízszintesen uszályhoz hasonlóan lehessen vontatni, elárasztva, 90 fokkal eldöntve viszont függőlegesen álljon, ilyenkor alja 90 méteres mélységig is leért. A hihetetlen manővert mindössze 20 perc alatt végre tudta hajtani.

A platformot az amerikai Scripps Tengeri Fizikai Laboratórium fejlesztette ki, és a Scripps Oceanográfiai Intézet üzemeltette. A jármű 1962-ben indult első útjára, a FLIP missziói nagy részét a Csendes-óceánon töltötte, egy alkalommal azonban az Atlanti-óceánra is eljutott.

Több mint 60 évig használták az óceáni és légköri jelenségek vizsgálatára. A fedélzetéről többek között akusztikai kutatásokat végeztek, de a víz hőmérsékletét és sótartalmát is monitorozták, emellett a bálnák tanulmányozásához is hozzájárult.

A FLIP a Covid-19-járvány, illetve az azt kísérő gazdasági visszaesés áldozata lett. Az amerikai kormány csökkenteni akarta a kiadásokat, ezért leállították a programot.

2021-ben Rob Sparrock, az amerikai haditengerészet kutatási hivatalának programfelelőse azt mondta, nagyjából 8 millió dollárba kerülne, hogy további 5-10 évre használhatóvá tegyék a platformot. Sparrock akkor arról beszélt, reméli, hogy a FLIP-et múzeumi környezetben fogják kiállítani tudományos és mérnöki jelentéségre tekintettel.

A platformot azonban leselejtezték: 2023 augusztusában egy bontó és újrahasznosító létesítménybe került, ahol darabokra szedték.

Margaret Leinen, a Scripps Oceanográfiai Intézet igazgatója a visszavonultatás idején kiadott nyilatkozatban felhívta a figyelmet: a FLIP az intézmény teljes történetének több mint a felénél hosszabb ideig létezett. „Egy mérnöki csoda volt, amelyet az óceánkutatás új technológiájának egy fontos szakaszában, a második világháborút követően építettek” – emelte ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik