Tudomány zöldövezet

Méretes ráktetemet mosott partra a tenger

Amy Carter
Amy Carter

Méretes rák- és medúzatetemre bukkant egy pár egy észak-walesi strandon – írja a BBC. A maradványokról készült fotókat egy Facebook-csoportban osztották meg.

Amy Carter és párja, Scott Southey május 20-án sétálgatott a Barmouth közelében fekvő Talybontban, amikor megtalálták a rákot. Mint utóbb kiderült, a példány a Maja brachydactyla nevű tengeripók-faj egy tagja volt.

Az efféle állatok gyakoriak az Egyesült Királyság vizeiben.

Frankie Hobro, az Anglesey Sea Zoo igazgatója szerint egy kifejlett hím ollótól ollóig akár 50 centiméteresre is megnőhet.

Carter és párja évek óta Talybontban nyaral, több rákot is láttak már, de ekkorát még soha. „Meglepett és lenyűgözött minket a mérete” – nyilatkozta.

Hobro szerint a tengeripókok évekig is elélhetnek. A fotó alapján úgy tűnik, hogy a tetemet a kagylók és más élőlények már elkezdték hasznosítani, de az is lehet, hogy az állatok még életében megtapadtak a páncélján. „Mint minden rákfélének, a tengeripókoknak is le kell vedleniük a külső páncéljukat, hogy nőni tudjanak, ezért gyakran találni ép páncélokat a partvonalunk mentén, ezeket pedig összetéveszthetik elhullott rákokkal” – mondta.

A pár a séta során egy szintén meglehetősen nagy medúzát is felfedezett, ez a Rhizostoma pulmo faj tagja volt. Lloyd Nelmes, a Sea Trust Wales tengerbiológusa szerint az efféle medúzák is gyakoriak az Egyesült Királyságnál, az egyedek akár 1,5 méteres hosszúságot és 40 kilogrammos tömeget is elérhetnek.

A partra sodródásuknak számos oka lehet, köztük a szokatlan időjárási viszonyok és az emberi tényezők, például a szennyezés. A faj egyébként fontos táplálékforrást jelent a világ legnagyobb teknősének, a kérgesteknősnek, amely a Karib-tengerből egészen az Egyesült Királyságig képes úszni, naponta pedig akár ezer medúzát is elfogyaszthat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik