Tudomány zöldövezet

Kolumbiában betiltják a bikaviadalokat

ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP

Néhány éven belül betiltják a bikaviadalokat Kolumbiában, az erről szóló jogszabályt helyi idő szerint kedden hagyta jóvá a dél-amerikai ország törvényhozása – írja az MTI. A hagyomány több évszázados múltra tekint vissza, és egykor országszerte népszerű volt – még televíziók is közvetítették –, az utóbbi években állatvédelmi szempontok miatt azonban egyre több bírálat érte ezeket a rendezvényeket.

Ma már az emberek többsége elfogadhatatlannak tartja, hogy állatok szenvedését nézve szórakozzon.

Az új jogszabály értelmében 2028-tól teljesen betiltanák a viadalokat. A törvényt még alá kell írnia Gustavo Petro kolumbiai államfőnek is, akiről régóta köztudott, hogy élesen ellenzi az ilyen típusú rendezvényeket.

Terry Hurtado állatjogi aktivista szerint a törvény elfogadása hatalmas győzelem azoknak a szervezeteknek, amelyek az állatokkal szembeni erőszak ellen, illetve a társadalom szemléletének átalakításáért küzdenek. Mint hozzátette, nagy megkönnyebbülés számukra, hogy Kolumbiában ezentúl nem fognak bikákat és lovakat kínozni, és a gyerekeknek nem kell ezentúl végignézniük az eseményeket. Hurtado már az 1990-es években is szervezett tiltakozásokat bikaviadalok ellen.

A hagyomány az Ibériai-félszigetről ered, és néhány országban, így Spanyolországban, Franciaországban, Portugáliában, Peruban, Ecuadorban és Mexikóban ma is legális. Kolumbiában napjainkban már csak néhány városban bevett szokás, bár a Manizalesben tartott híres, éves fesztiválon megrendezett viadalokra még mindig több tízezer néző kíváncsi.

A rajongók szerint a tilalom sérti a kisebbségek szabadságát, emellett gondot okozhat majd azoknak a városoknak, ahova több ezer turista éppen a viadalok miatt látogat el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik