Tudomány zöldövezet

Máshogy vándorolnak a madarak az ukrajnai háború miatt

Banu R / Getty Images
Banu R / Getty Images

Egy új tanulmány alapján a fekete sasok megváltoztatták vonulási útvonalaikat, hogy elkerüljék az Ukrajnában dúló harcokat – írja a BBC. A vándorlás módosításához az is hozzájárulhatott, hogy az invázióban valószínűleg károsodtak élőhelyeik.

A szomszédunkban dúló konfliktus az élővilágot is veszélyezteti. A tüzérségi tűz, a járművek mozgása vagy a lövészárkok ásása nemcsak zavaró lehet az állatoknak, hanem fizikai fenyegetést is jelenthet rájuk.

A fekete sasok minden tavasszal átrepülnek Ukrajnán, miközben Görögországból és Dél-Szudánból fehéroroszországi költőhelyeik felé tartanak. Az Észt Élettudományi Egyetem és a Brit Ornitológiai Alapítvány  csapata a 2022 februárjában megkezdődött invázió után hónapokig követte az állatok mozgását GPS-adatok segítségével.

„Az ukrajnai háború pusztító hatással volt az emberekre és a környezetre. Eredményeink ritka betekintést nyújtanak abba, hogy a konfliktusok hogyan hatnak a vadon élő állatokra” – mondta Charlie Russell, a Kelet-Angliai Egyetem munkatársa.

A kutatók 2017-ben kezdték el nyomkövetővel vizsgálni a veszélyeztetett fekete sasokat. A szakértők ekkor még nem számítottak arra, hogy öt évvel később már egy aktív konfliktusövezeten keresztül követik majd őket.

Az információk azt mutatták, hogy az állatok jelentősen eltértek korábbi útvonalaiktól, emellett kevesebb időt töltöttek a szokásos ukrajnai pihenőhelyeiken.

Ennek eredményeképpen átlagosan mintegy 85 kilométerrel többet repültek, később érkeztek meg a költőhelyekre, és valószínűleg több energiát használtak el, mint korábban.

„Azt hiszem, a tanulság az, hogy az ukrajnai konfliktus alapvetően megzavarja ennek a fajnak a vonulási ökológiáját” – nyilatkozta Dr. Jim Reynolds, a Birminghami Egyetem szakembere, aki nem vett részt a vizsgálatban. „Egy ilyen sebezhető faj esetében minden, ami megzavarja a szaporodási teljesítményt, komoly problémát jelent” – tette hozzá.

Kapcsolódó
Sörétet találtak a Magyarországon rendkívül ritka kis hattyú testében
A példányra nyomkövető is került, mindössze két nap alatt az ukrajnai Odesszáig, a Fekete-tengerig jutott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik