Tudomány

A világ legnagyobb szarvasa jelenhetett meg Magyarországon – videó

Demy Becker / Getty Images
Demy Becker / Getty Images
Állítólag Bodrogközben készült a videó, amin egy jávorszarvas sétál nyugodtan a mezőn. Ez a legnagyobb szarvasféle, a bika 700-800 kilót is nyomhat, és tényleg nem kizárt, hogy eljusson hazánkba.

A Bodrogköz.info mutatott be egy videót, amin jávorszarvas sétál komótosan a mezőn, a felvétel állítólag a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Pácin település közelében készült. Az állat valóban remekül felismerhető, ám azt semmi nem támasztja alá, hogy valóban hazánk területén kapták lencsevégre. A Sokszínű Vidék megkereste a területen illetékes Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságot, amely közölte: „a feltételezett észlelésről nincs hiteles információnk”.

Ettől függetlenül nincs kizárva, hogy valóban jávorszarvasról van szó, mert ha ritkán is, de a faj egyedei megjelenhetnek Magyarországon. A jávorszarvasok a legnagyobb szarvasfélék, a nagyobb bikák marmagassága meghaladhatja a 200 centimétert, súlyuk a 700 kilogrammot, de a tehenek is nyomhatnak akár fél tonnát.

Az összehasonlítás kedvéért az európai erdők királyának is nevezett gímszarvas bika olyan 150 centi magas, és körülbelül 200 kilót nyom.

Ritka, de nem példa nélküli

A faj az északi területek lakója, Európában Skandináviában és Lengyelország északi területein találhatók nagyobb állományok, dél-délnyugati elterjedésének a határa az osztrák-cseh-német határ találkozásának környékére tehető. Nagytestű állatként óriási területeket képesek bejárni, leginkább a fiatalokra jellemző, hogy akár sok száz kilométert is kóboroljanak, bár ennek motivációját nem ismerjük.

Ritka alkalom, de egyáltalán nem példa nélküli, hogy jávorszarvas eljusson Magyarországra. Ha a Bodrogközi észlelés hiteles, akkor feltehetően Lengyelországból érkezhetett

– mondja a 24.hu-nak Sütő Dávid, a WWF Magyarország munkatársa.

Sőt, a történelmi időkben jávorszarvasok éltek a Kárpátok északi vonulatain is, és manapság is fel-felbukkannak Szlovákiában. Onnan pedig már tényleg csak egy ugrás a Bodrogköz, de a populáció törzsterülete Észak-Lengyelország. Legutóbb 1989-ben látogatott hozzánk egy példány, ugyancsak Borsodban, Szuhogy térségében figyeltek fel rá, és ki is lőtték.

Csak átutazó

Jelenleg ezt törvényesen nem lehet megtenni, a jávorszarvas ugyanis nem szerepel a vadászható fajok listáján – való igaz, hogy a farkas sincs, a tavasszal nálunk járt példány mégis pórul járt, amit a vadásztársadalom is mélységesen elítélt.

Ha valóban a világ legnagyobb szarvasfajának egyede tévedt hozzánk, valószínűleg nem marad sokáig: alapvetően északon érzi jól magát, a miénknél sokkal hidegebb környezetben, ahol a táplálékkínálat is különbözik. Feltehetően hamarosan visszafordul, vagy még valószínűbb, hogy már meg is tette.

(Kiemelt képünk illusztráció.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik